Κορονοϊός: Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί για το σύνδρομο MIS-C

592

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο σύνδρομο MIS-C που «χτυπάει» παιδιά και εφήβους – Τι είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Πιο αναλυτικά, ανησυχία επικρατεί για το σύνδρομο MIS-C, που επηρεάζει παιδιά και νεαρούς ενήλικες που νόσησαν από , ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, έχει εμφανιστεί σε περίπου 100 παιδιά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, σε επικοινωνία που είχε με το Newsbomb, ανέφερε, «η μόνη λύση στην πανδημική έξαρση που βιώνουμε είναι ο εμβολιασμός, ειδικά τώρα που το σύνδρομο MIS-C απειλεί τα παιδιά. Είναι ένα σύνδρομο υπερφλεγμονώδες που χτυπάει πολλά συστήματα, πολλά όργανα μεταξύ των οποίων η καρδιά, οι νεφροί, οι πνεύμονες».

Και πρόσθεσε: «το πιο ανησυχητικό είναι πως, δεν ξέρουμε ποιο από τα παιδιά που θα προσβληθεί θα το εκδηλώσει. Γι αυτό και πιστεύω πως πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο εμβολιασμός των παιδιών».

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C)
Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτή την κατάσταση το Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης Covid-19, ωστόσο, παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι.

Παράλληλα, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.