Κορονοϊός: Πότε περιμένουμε τέλος στην έξαρση

453

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναλύει σε ανάρτηση του τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη.

Σε ανάλυση των δεδομένων για την πορεία της πανδημίας του που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη (09/08) στην τελευταία εβδομαδιαία αναφορά του, προχώρησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook o κ. Μαγιορκίνης η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ δείχνει ότι:

Η μείωση στις διαγνώσεις συνεχίζεται με γρηγορότερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα

Παρατηρούμε μείωση στους διασωληνωμένους επιβεβαιώνοντας πλήρως στο σενάριο ότι δεν θα βλέπαμε πίεση στο σύστημα υγείας

Παρατηρούμε ταυτόχρονα και μείωση των καταγεγραμένων θανάτων με COVID-19, η οποία είναι κυρίως συνάρτηση της μείωσης της διασποράς

«Με βάση αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η κινητική μίας έξαρσης που ξεκίνησε με Rt πάνω από 5 και πιθανώς κινήθηκε αρχικά γύρω στο 6 με 7. Αυτό σημαίνει ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί εντός περίπου 8 εβδομάδων, λογικά μέχρι τέλος Αυγούστου» προσθέτει ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν τρία στοιχεία που δείχνει η προσομοίωση και ίσως δεν έχουν αναφερθεί ξανά:

σε αυτή την έξαρση μέχρι στιγμής μολύνθηκαν περισσότερο από 4.5 εκατομμύρια στην Ελλάδα – δεν μας κάνει εντύπωση καθώς η υποκαταγραφή πλέον είναι δεδομένη παντού. Υπολογίζουμε ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί με γύρω στα 7 εκατομμύρια μολύνσεις.

σε αυτή την έξαρση περισσότερο από το 60-70% των θανάτων είναι συγκυριακοί (δηλαδή είναι θάνατοι με και όχι από COVID-19, για περισσότερη ανάλυση αυτών των υπολογισμών ανατρέξτε σε προηγούμενο post)
σε αυτή την έξαρση υπήρχε μεγάλο ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία ΜΕ παρά ΛΟΓΩ COVID-19, δηλαδή έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία για άλλο λόγο και διαγιγνώσκονταν λόγω του test εισαγωγής

Όσον αφορά, τέλος, τη θνησιμότητα, ο τελευταίος χάρτης του Euromomo επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα μέχρι και την 29η εβδομάδα (18-24 Ιουλίου). «Παρατηρούμε ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημαντική πλεονάζουσα θνησιμότητα όπως η Ισπανία (πολύ υψηλή), η Γαλλία (υψηλή), η Γερμανία (υψηλή), η Πορτογαλία (μέτρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (μέτρια).

Στην εβδομάδα 30 (24 Ιουλίου-31 Αυγούστου) διαφαίνεται μικρή υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να ενσωματωθούν όλα τα στοιχεία» καταλήγει ο καθηγητής Επιδημιολογίας.