Ανακουφιστική φροντίδα – Πλεύρης: Η πολιτεία δεν αγνοεί τους ευάλωτους συμπολίτες

300

«Είμαστε περήφανοι που νομοθετούμε το πλαίσιο της ανακουφιστικής φροντίδας και σήμερα μπορούμε να πάμε σε αυτούς τους ευάλωτους συμπολίτες μας και να τους πούμε ότι φτιάχνουμε ένα πλαίσιο για τη φροντίδα τους και ότι από εδώ και πέρα δεν θα τους αγνοούμε, γιατί μέχρι τώρα τους αγνοούσε η πολιτεία», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λίγο προτού πέσει η αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου που τέθηκε σήμερα στην κρίση της Ολομέλειας στη Βουλή.

«Η ανακουφιστική φροντίδα είναι σημαντική. Επιθυμία της κυβέρνησης ήταν αυτές τις διατάξεις τουλάχιστον, να τις ψηφίσουμε όλοι μαζί. Επιλέγετε να κλιμακώσετε μια αντιπολιτευτική ρητορεία, σε ένα νομοσχέδιο που ξέρετε ότι ενώνει τους πάντες», είπε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κλείνοντας τη συζήτηση, είπε ότι ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου είναι η ψυχή του πλαισίου για την ανακουφιστική φροντίδα, διότι και ως τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων είχε εντάξει την ανακουφιστική φροντίδα στο πρόγραμμα του κόμματος και προσέφερε στον σχεδιασμό της.

Ο κ. Πλεύρης σχολιάζοντας τη στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση, έκανε λόγο για «μικρότητα», εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, διότι αν και αναγνωρίζει ότι πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για την ανακουφιστική φροντίδα, δεν το ψηφίζει γιατί, όπως ισχυρίζεται, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα την υλοποιήσει αυτή την πολιτική. «Έχετε δει σε νομοσχέδια να αναφέρονται που θα υπάρξουν δομές; Εμείς θεσμοθετούμε την ανακουφιστική φροντίδα. Μιλάτε για προϋπολογισμό, αλλά προϋπολογισμό σε κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν νομοθετημένο, το έχετε δει;», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως προφανώς όταν θα συναφθούν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για την ανακουφιστική φροντίδα, θα υπάρξει και η μεταφορά κονδυλίων. «Πείτε το ευθέως. Δεν θέλετε να ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την ανακουφιστική φροντίδα. Γιατί, επειδή έχουμε φτάσει στο τελευταίο διάστημα πριν τις εκλογές, δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει κάτι το οποίο θεωρεί σωστό», είπε ο κ. Πλεύρης.

 

Το άρθρο 88

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 88 του νομοσχεδίου «Μεταβατικές διατάξεις για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές». Το αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας υπεβλήθη από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ που ζητούσαν επέκταση της διάταξης προκειμένου αυτή να καταλαμβάνει και άλλους ιδιοκτήτες.

Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση «φέρνει» «παρέκκλιση στην τάχα κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση».

«Η Νέα Δημοκρατία φέρνει τώρα για νομοθέτηση την αναδρομική νομιμοποίηση ελλιπών αιτήσεων δόμησης για ένα διάστημα δέκα μηνών, ώστε να δομηθούν με παρεκκλίσεις ή να μείνουν αυθαίρετα ή να μείνουν σκελετοί», είχε δηλώσει ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, είχε εξηγήσει τη διάταξη, μιλώντας στην Ολομέλεια, ως εξής: «Το άρθρο 88 είναι μία μεταβατική διάταξη. Όπως ξέρετε, καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Εκείνο το οποίο όμως κάνουμε είναι να δίνουμε τη δυνατότητα στις Υπηρεσίες Δόμησης – επειδή οι Υπηρεσίες Δόμησης μπορεί να μην είχαν προλάβει – να απαντήσουν σε όσους μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου είχαν καταθέσει αίτηση για να πάρουν όρους δόμησης ή είχαν καταθέσει αίτηση για πολεοδομική άδεια. Εφόσον λοιπόν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου έχει παρέλθει επί της ουσίας η ημερομηνία, όσοι έχουν καταθέσει – επαναλαμβάνω – αίτηση για όρους δόμησης ή για άδεια ανέγερσης, για πολεοδομική άδεια, δίνουμε τη δυνατότητα στις ΥΔΟΜ να προχωρήσουν στις εγκρίσεις το επόμενο χρονικό διάστημα». Περαιτέρω, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η διάταξη «αφορά εκείνους που έχουν υποβάλει αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας και εφόσον αυτή η αίτηση έχει την πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και τις μελέτες όπως καθορίζεται από το νόμο. Αν λοιπόν ο φάκελος είναι σωστός, θα απαντήσει η υπηρεσία μέχρι τον 9ο (σ.σ. Σεπτέμβριο) του 2023. Αν ο φάκελος είναι ελλιπής δεν έχει κανένα δικαίωμα».

Στη συζήτηση παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος. «Πρέπει να σκεφτούμε και αυτόν τον κόσμο που βρέθηκε παγιδευμένος μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που δεν έβρισκε μηχανικό να πάει να καταθέσει φάκελο, που οι υπηρεσίες δεν απαντούσαν και που πρέπει εν πάση περιπτώσει να τους δώσουμε μια ανάσα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η πρόταση η δική μας είναι το εννεάμηνο που δίνετε να είναι εννεάμηνο ουσίας, να μπορεί ο καθένας να υποβάλλει φάκελο».

Ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος είπε επίσης: «Σε εμάς στην Αττική υπάρχει μόνο στη Βόρεια Αττική. Στις άλλες περιοχές υπάρχουν ΖΟΕ και είναι ρυθμισμένο. Τότε που ψηφιζόταν ο νόμος, το υπουργείο δεσμεύτηκε, η τότε ηγεσία, ότι στα δύο χρόνια θα έχει φέρει τα τοπικά πολεοδομικά. Τα τοπικά πολεοδομικά δεν ήρθαν. Η πολιτεία, λοιπόν, δεν οφείλει καμία συγγνώμη στους πολίτες, προχωράει και λέει «η απαγόρευση απαγόρευση!». Σήμερα ξέρετε τι κάνουμε με αυτό; Απαγορεύουμε τη δόμηση χωρίς να φέρνουμε κάτι άλλο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Φέρτε τα τοπικά πολεοδομικά».

Ακολούθησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, που είπε ότι «δεν μπορεί μια ασυνέπεια του κράτους να την πληρώνουν οι πολίτες». «Όταν έχετε σε εξέλιξη την υλοποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα και έχετε εξασφαλίσει και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να τα υλοποιήσετε και αυτά καθυστερούν για άλλους λόγους, είτε γραφειοκρατικούς, είτε το ΤΕΕ, είτε οτιδήποτε, για ποιον λόγο δεν δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες για την κατά παρέκκλιση δόμηση, μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων να μπορεί να ισχύει το ισχύον πλαίσιο;», είπε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ.

«Θέλω να ενημερώσω και να θυμίσω στους αξιότιμους βουλευτές ότι η κατά παρέκκλιση δόμηση, κύριοι συνάδελφοι, καταργήθηκε με τον ν. 4759/2020. ‘Αρα, έχετε ψηφίσει αυτόν τον νόμο το 2020, όπου καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές», έσπευσε να υπογραμμίσει ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και πρόσθεσε: «Θέλουμε να τακτοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τελικά την αξία της γης που έχουν οι Έλληνες πολίτες. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Αν τακτοποιήσουμε τον χώρο, αν τελικά δεν χτίζει, δεν φτιάχνει ό,τι θέλει όποιος θέλει όπου θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».