Στις επόμενες 6 εβδομάδες αναμένεται να αποκλιμακωθεί στη χώρα μας, το κύμα των ιογενών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Το επιδημικό κύμα των αναπνευστικών ιών έχει ήδη κορυφωθεί, εκτός από την COVID-19, που περνά πλέον σε άλλη φάση και προκαλεί ήπια νόσηση, τονίζουν στο CNN Greece, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, οι δύο έγκριτοι καθηγητές, αναφέρονται στη δύσκολη επιδημιολογικά φετεινή χρονιά, αλλά και στο γεγονός, ότι ο κορωνοϊός αλλάζει μορφή πλέον, καθώς θα νοσούμε ήπια αλλά δεν θα κινδυνεύουμε. Αισιόδοξοι όμως εμφανίζονται και για την υποπαραλλαγή κράκεν, ή ΧΒΒ 1.5, η οποία προς το παρόν εμφανίζεται ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη, δεν έχει αυξητικές τάσεις.
Όσον αφορά στην πρόσφατη συνεργασία του ΕΟΔΥ με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι «ελπίζουμε να ανοίξει τον δρόμο και για επιπλέον συνεργασίες με ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα στην Ελλάδα».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Κύριε πρόεδρε, βιώνουμε ήδη εδώ και λίγους μήνες μία αυξητική τάση της εποχικής γρίπης, των λοιμώξεων και του συγκυτιακού ιού RSV, με τον κορωνοϊό πάντα να βρίσκεται στο κεντρικό κάδρο. Ένας ακόμη χειμώνας, με προκλήσεις για τη δημόσια υγεία. Δώστε μας το στίγμα του ΕΟΔΥ, με αφορμή την κατάσταση αυτή και μέσα από την εμπειρία σας, τι χρονικό ορίζοντα λήξης θα έχει το βαρύ αυτό επιδημιολογικό «κοκτέιλ»;
Θ. Ζαούτης: Φέτος βιώσαμε μια έντονη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ προς το παρόν, ο κορωνοϊός δεν παρουσίασε έξαρση. Το ευχάριστο είναι ότι όπως φαίνεται στην πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση, το επιδημικό κύμα των αναπνευστικών ιών, εκτός του covid-19, έχει κορυφωθεί και εδώ και μια εβδομάδα έχει αρχίζει να παρουσιάζει αποκλιμάκωση. Αυτό μεταφράζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 6 εβδομάδες για να αποκλιμακωθεί πλήρως. Παράλληλα η πανδημία έχει μεταβεί σε άλλη φάση που ο κορωνοϊός προκαλεί πολύ πιο ήπιο νόσημα.
Κύριε Αντιπρόεδρε, πόσο καλά είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε την φετεινή δύσκολη υγειονομική κατάσταση; Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για εκστρατείες ενημέρωσης στους εργαζομένους του Οργανισμού, τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τους πολίτες;
Δ. Παρασκευής: Ο ΕΟΔΥ έχει φροντίσει να ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών και επιστημονικών συλλόγων και γενικότερα η εκστρατεία ενημέρωσης περιλαμβάνει την ενημέρωση και την συνεχή υπενθύμιση για τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς και τα υπόλοιπα προληπτικά μέτρα έναντι των λοιμώξεων που παρουσιάζουν έξαρση αυτήν την περίοδο. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ αναρτά στην ιστοσελίδα του την εβδομαδιαία έκθεση που περιλαμβάνει τα στοιχεία για την πορεία όλων των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Κύριοι Ζαούτη και Παρασκευή, πόσο σας τρομάζει η υποπαραλλαγή της Όμικρον του SARS CoV-2 «κράκεν», ή ΧΒΒ. 1.5. καθώς φέρεται να εμφανίζει τεράστια μεταδοτικότητα και να αντιστέκεται στους εμβολιασμούς; Ήδη τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, είναι πολύ σοβαρά, με δραματική αυξητική τάση στα περιστατικά κράκεν σε λίγες μόλις εβδομάδες
Δ. Παρασκευής: Προς το παρόν η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 κυριαρχεί στις ΗΠΑ ενώ δεν παρουσιάζει αντίστοιχη τάση στην Ευρώπη. Το σχετικό πλεονέκτημα της ΧΒΒ.1.5 αναφορικά με τη μολυσματικότητά της δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, και γενικότερα η επιδημιολογική εικόνα δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία σε συνδυασμό και με την υψηλή ανοσία που υπάρχει στην κοινότητα. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο συνεχίζει να είναι σημαντική έναντι σοβαρής νόσου.
Πρόσφατα- στις 11 Ιανουαρίου 2023- υπογράψατε Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο αφορά στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ);Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της συνεργασίας αυτής και γενικότερα πώς προχωρούν οι συνεργασίες σας με άλλα ερευνητικά και ακαδημαϊκά Ιδρύματα;
Θ. Ζαούτης: Το Σύμφωνο Συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΕΟΔΥ για ενίσχυση των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας. Αντικείμενο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης θα αποτελούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι πάσης φύσεως ιοί και τα μικρόβια, θέματα τροφίμων και Δημόσιας Υγείας γενικότερα. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η ενίσχυση του ΠΕΔΥ Κρήτης με την ενσωμάτωση του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας & του Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Μικροβιακής Παθογένεσης για την ενισχυμένη επιτήρηση του Covid-19 και των λυμάτων. Ο ΕΟΔΥ στηρίζει εμπράκτως τα δύο εργαστήρια με την προσφορά εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, κόστος το οποίο θα επιμεριστεί με το Πανεπιστήμιο.
Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης ελπίζουμε να ανοίξει τον δρόμο και για επιπλέον συνεργασίες με ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα του ΕΟΔΥ στο προσεχές μέλλον. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια συνεργασία αλλά σύντομα θα ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές.