Έρχεται το “google maps” ανθρώπινων κυττάρων

13
Έρχεται το

Νέες και πρωτοποριακές έρευνες για την κατανόηση της δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος δημοσιεύτηκαν στα επιστημονικά περιοδικά του ομίλου Nature, ως μέρος της δημιουργίας του πρώτου ολοκληρωμένου Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων.

AstraZeneca Ελλάδας: Βράβευση με Silver στα HR Awards για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την χρήση AI

Συνολικά, πάνω από 40 άρθρα εξετάζουν διαφορετικούς ιστούς, τύπους κυττάρων και όργανα, όπως ο εγκέφαλος, το ανοσοποιητικό σύστημα, το έντερο και ο πλακούντας. Οι έρευνες χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, για να αναλύσουν τη λειτουργία των κυττάρων και την κυτταρική ετερογένεια σε υγιείς και παθολογικές καταστάσεις.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται:

Ο μηχανισμός σχηματισμού του πλακούντα και του σκελετού.
Οι αντιδράσεις των πνευμόνων στον COVID-19.
Ο πρώτος λεπτομερής χάρτης του εντέρου, που αποκάλυψε νέο τύπο κυττάρου σχετιζόμενο με φλεγμονώδεις νόσους.
Ο πρώτος άτλαντας του ανθρώπινου θύμου αδένα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Human Cell Atlas (HCA), το οποίο ξεκίνησε το 2016, συντονίζει την προσπάθεια αυτή, με συμμετοχή περισσότερων από 3.600 επιστημόνων από 102 χώρες. Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί πάνω από 100 εκατομμύρια κύτταρα από περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Χρηματοδότες του έργου περιλαμβάνουν την πρωτοβουλία Chan Zuckerberg Initiative.

«Δημιουργούμε έναν αναλυτικό χάρτη του υγιούς ανθρώπινου σώματος, κάτι σαν Google Maps για την κυτταρική βιολογία. Αυτό θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τις μεταβολές που οδηγούν σε ασθένειες, ανοίγοντας τον δρόμο για καλύτερη διάγνωση, καινοτόμα φάρμακα και αναγεννητική ιατρική», δήλωσε η καθηγήτρια Σάρα Τάιχμαν, συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας.

Αυτή η έρευνα αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας και θέτει τη βάση για μελλοντικές εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη.