Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ενώ η σοκολάτα γάλακτος δεν παρουσιάζει την ίδια επίδραση, σύμφωνα με έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The BMJ».
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από τρεις εκτεταμένες αμερικανικές μελέτες παρατήρησης, που περιελάμβαναν γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες επαγγελματίες υγείας. Συνολικά, εξετάστηκαν πληροφορίες για 192.000 άτομα, τα οποία κατά την έναρξη των ερευνών δεν είχαν ιστορικό διαβήτη, καρδιολογικών παθήσεων ή καρκίνου. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης σοκολάτας, καθώς και στοιχεία για το βάρος και την κατάσταση υγείας τους, για περισσότερα από 30 χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες σοκολάτας οποιουδήποτε τύπου την εβδομάδα (μία μερίδα αντιστοιχεί σε περίπου 28 γραμμάρια) είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή καθόλου σοκολάτα.
Η μαύρη σοκολάτα φάνηκε να έχει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων μαύρης σοκολάτας εβδομαδιαίως συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, κάθε πρόσθετη μερίδα μαύρης σοκολάτας ανά εβδομάδα συνδεόταν με μείωση του κινδύνου κατά 3%.
Αντίθετα, η σοκολάτα γάλακτος δεν παρουσίασε αντίστοιχες προστατευτικές ιδιότητες και συσχετίστηκε με αύξηση του σωματικού βάρους, παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ο Κι Σαν, αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Διατροφής και Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι «αν και η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας φαίνεται να μετριάζουν τις αρνητικές συνέπειες των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης στην αύξηση βάρους και στον διαβήτη. Πρόκειται για μια σημαντική διαφορά που απαιτεί περαιτέρω έρευνα».
Οι ερευνητές σημείωσαν, επίσης, ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες ήταν σχετικά μικρή, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άτομα με πολύ υψηλή κατανάλωση σοκολάτας.