Η Διατροφή ως όπλο: Πώς οι κακές συνήθειες τροφοδοτούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου

213
Η Διατροφή ως όπλο: Πώς οι κακές συνήθειες τροφοδοτούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Ινστιτούτο του Γενικού Νοσοκομείου της Τάμπα ανακάλυψαν έναν πιθανό σύνδεσμο ανάμεσα σε διατροφικές συνήθειες που βασίζονται σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ανθυγιεινά έλαια και στην ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής, η οποία φαίνεται να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ερρίκος Ντυνάν στη μάχη κατά του καρκίνου με Νέο Κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής

Σύμφωνα με τον Γκανές Χαλάντε, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ενσωματωμένους μηχανισμούς για τη διαχείριση και επίλυση της φλεγμονής. Αυτοί οι μηχανισμοί βασίζονται στη χρήση βιοενεργών λιπιδικών ενώσεων, που προέρχονται κυρίως από την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, όπως αυτά που περιέχονται στο αβοκάντο. Αυτά τα μικρά μόρια, που προκύπτουν από τις διατροφικές μας επιλογές, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, όταν οι λιπιδικές ενώσεις προέρχονται από ανθυγιεινές και υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές, το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται, οδηγώντας στη δημιουργία χρόνιων φλεγμονών.

Ασπαρτάμη, αλόη και καρκίνος: Πόσο επικίνδυνες είναι  Τι σημαίνει η κατάταξη του ΠΟΥ

Η πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Gut», βασίστηκε στη χρήση μιας εξαιρετικά ευαίσθητης τεχνικής για την ανάλυση λιπιδικών μορίων σε 162 δείγματα όγκων από ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου της Τάμπα. Οι ερευνητές εντόπισαν υψηλές συγκεντρώσεις φλεγμονωδών μορίων μέσα στους όγκους, σε αντίθεση με τα ελάχιστα μόρια που είναι γνωστό ότι προάγουν την επούλωση και μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι οι χρόνιες φλεγμονές, που προκαλούνται από κακές διατροφικές επιλογές, μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων μελετών από το ίδιο Πανεπιστήμιο, οι οποίες είχαν καταδείξει ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν και σε άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο Τίμοθι Γέτμαν, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των ευρημάτων. «Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς που ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή εμφανίζουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πως αυτή η φλεγμονή επηρεάζει άμεσα τους όγκους του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος λειτουργεί όπως μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται. Αν ο οργανισμός εκτίθεται συνεχώς σε υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές, μειώνεται δραματικά η ικανότητά του να επουλώνει αυτές τις “πληγές” λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη του καρκίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ποιά τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ο Γέτμαν τονίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της δυτικής διατροφής, η οποία βασίζεται στην υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών, επεξεργασμένων τροφών και φλεγμονωδών σπορέλαιων. Τα ευρήματα της έρευνας ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας νέας θεραπευτικής προσέγγισης, γνωστής ως «ιατρική αποκατάστασης» (resolution medicine). Αυτή η προσέγγιση επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ανοσολογικής ισορροπίας μέσα από μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει μη επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες θεωρούνται θεμελιώδεις παράγοντες για την ενίσχυση της φυσικής ικανότητας του οργανισμού να επουλώνει τις βλάβες.

Η έρευνα αυτή επισημαίνει πόσο κρίσιμη είναι η ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την επίδραση της διατροφής στη γενική υγεία και ιδιαίτερα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος. Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη μείωση των φλεγμονών και την ενίσχυση της μακροχρόνιας υγείας.

Ποιοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο