41 ώρες τη βδομάδα από 13 ετών! Ανησυχητικά τα στατιστικά για την ψηφιακή ασφάλεια

161
41 ώρες τη βδομάδα από 13 ετών! Ανησυχητικά τα στατιστικά για την ψηφιακή ασφάλεια

Η προστασία των παιδιών από τον εθισμό στο διαδίκτυο και τους κινδύνους των social media αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη. Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική και εθνική συμμαχία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

«Δεν μιλάμε για καθολική απαγόρευση, αλλά για μια συντονισμένη εθνική στρατηγική,» τόνισε η υπουργός. «Τα στατιστικά είναι ανησυχητικά: η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στη χρήση του διαδικτύου από παιδιά κάτω των 15 ετών, ιδιαίτερα σε διαδικτυακά παιχνίδια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, το 90% των νέων ηλικίας 13-24 ετών χρησιμοποιεί τα social media, με μέσο χρόνο ενασχόλησης σχεδόν 41 ώρες εβδομαδιαίως,» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι η καθολική απαγόρευση είναι ανέφικτη στον ψηφιακό κόσμο και εξήγησε πως το κυβερνητικό σχέδιο επικεντρώνεται στη σωστή ενημέρωση και τη χρήση εργαλείων γονικού ελέγχου. «Προτεραιότητά μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους γονείς στη χρήση των διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων, τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν να παρακολουθούν και να ελέγχουν την πρόσβαση των παιδιών τους στο διαδίκτυο,» ανέφερε.

Σημαντικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα περιλαμβάνουν:

1. **Παρουσίαση νέων εργαλείων**: Στις 30 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν καινοτόμες λύσεις για τη γονική εποπτεία και τον έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

2. **Εφαρμογή του «kids wallet»**: Έως τον Απρίλιο του 2025, οι γονείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο για να περιορίζουν το χρόνο και το περιεχόμενο που βλέπουν τα παιδιά στις ψηφιακές πλατφόρμες.

3. **Λειτουργία του : Η νέα αυτή πλατφόρμα θα παρέχει στους γονείς πληροφορίες για τις διαθέσιμες ρυθμίσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στα κινητά των παιδιών για τον περιορισμό της χρήσης.

4. Χάρτα Ψηφιακών Δικαιωμάτων του Παιδιού: Σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα καθιερωθεί ένα πλαίσιο προστασίας και δικαιωμάτων για τα παιδιά στον ψηφιακό κόσμο.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προσπάθεια καθιέρωσης του 15ου έτους ως ορίου ψηφιακής ενηλικίωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι γονείς πρέπει να είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια της πολιτείας, ενώ παράλληλα πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά τους κινδύνους του διαδικτύου χωρίς πουριτανισμό, αλλά με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου που θα τα βοηθήσει να αισθάνονται ελεύθερα και προστατευμένα,» κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.