Τέσσερα είδη πονοκεφάλου και πώς αντιμετωπίζονται

1814

Ο πονοκέφαλος είναι ο πιο κοινός πόνος και ο συνηθέστερος λόγος επίσκεψης στον γιατρό.
Υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλων και ανάλογα με την αιτία που τους προκαλεί, προβλέπεται και η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Αν υποφέρετε από έντονο πονοκέφαλο χωρίς προφανή αιτία, π.χ. αϋπνία ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τέσσσερα συνηθισμένα είδη πονοκεφάλου, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε.

Πονοκέφαλος τάσης: Η κεφαλαλγία τάσης (tension headache) είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου. Πρόκειται για έναν διάχυτο, ήπιας έως μέτριας έντασης πονοκέφαλο που περιγράφεται σαν «μια σφιχτή ζώνη γύρω από το κεφάλι». Δοκιμάστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η βιοανάδραση (biofeedback), μια διαδικασία που επιτρέπει σε ένα άτομο να μάθει πώς να μεταβάλλει τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός του για τη βελτίωση της υγείας και της απόδοσής του. Εάν ο πονοκέφαλος σας απασχολεί 15 ή παραπάνω ημέρες τον μήνα, είναι χρόνιος και πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για πιο ισχυρά αναλγητικά ή φάρμακα πρόληψης.

Ημικρανίες: Συνήθως είναι κληρονομικές, οπότε αν έχετε οικογενειακό ιστορικό κατά πάσα πιθανότητα θα υποφέρετε και εσείς. Συνήθως ο πόνος είναι αισθητός στην μια πλευρά του κεφαλιού και ποικίλει από μέτριος μέχρι πολύ δυνατός. Μπορούν να διαρκέσουν από 4 έως 72 ώρες και να αναστείλουν οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ναυτία, τάση για εμετό και ευαισθησία στο φως. Συνήθως, η αντιμετώπισή τους απαιτεί φαρμακευτική αγωγή. Συμπληρωματικά μπορείτε να λαμβάνετε βιταμίνη Β2, συνένζυμο Q10, αντικαταθλιπτικά, να κάνετε ενέσεις μπότοξ κλπ. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τις τροφές με συντηρητικά, να κοιμάστε καλά και να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης.

Αθροιστική κεφαλαλγία: Είναι από τους πιο επώδυνους πονοκεφάλους. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι παρουσιάζει έξαρση σε ορισμένες χρονικές περιόδους (πχ για κάποιες εβδομάδες). Από το γεγονός αυτό (ότι αθροίζεται δηλαδή συσσωρεύεται χρονικά), παίρνει και το όνομά της. Αυτές οι χρονικές περίοδοι ονομάζονται στην αγγλική βιβλιογραφία clusters. Η αντιμετώπιση της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι κυρίως φαρμακευτική, με τη βοήθεια νευρολόγου. Επειδή δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, πρέπει να κοιμάστε καλά, να αποφεύγετε το αλκοόλ και τις έντονες οσμές (πχ βενζίνη, διαλυτικά, λαδομπογιές), να μην ανεβαίνετε σε μεγάλο υψόμετρο, να μην καπνίζετε και να αποφεύγετε τα νιτρώδη (υπάρχουν σε φάρμακα όπως η νιτρογλυκερίνη για την καρδιά, αλλά και σε καπνιστά φαγητά).

Ορμονικός πονοκέφαλος: Οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη) και ο αναπαραγωγικός κύκλος της γυναίκας σχετίζονται με την έναρξη των ορμονικών πονοκεφάλων. Τα συμπτώματα των ορμονικών πονοκεφάλων είναι παρόμοια με αυτά της ημικρανίας. Ο ορμονικός πονοκέφαλος επηρεάζει συνήθως μόνο μια μεριά της κεφαλής και είναι συνήθως ρυθμικός. Το έντονο φως και ο θόρυβος τον επιδεινώνουν. Μπορεί επίσης να προκαλεί ναυτία και εμετούς. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει αντισυλληπτικά, τριπτάνες και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.