Κικίλιας: Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, δεν κατέρρευσε

520

O υπουργός Υγείας, δήλωσε στον Ant1 πώς ««Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και στηρίζουμε το ΕΣΥ που στέκεται όρθιο, ένα σύστημα που δεν κατέρρευσε».

«Δεν θα επιτρέψω να διασπαρεί πανικός και να υπονομευθεί η προσπάθεια που γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι δεν συμμετέχει σε πολιτικές «κοκορομαχίες» οι οποίες προσβάλλουν, όπως είπε, τον αγώνα των γιατρών.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να είναι ψηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνονται περισσότερα τεστ και επανέλαβε ότι το βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς χθες Κυριακή καταγράφηκαν 240 εισαγωγές ασθενών COVID μόνο στην Αττική .

Όταν ρωτήθηκε αν βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος είπε ότι «θα είναι δύσκολη κι αυτή η εβδομάδα» και από την επόμενη, όπως άφησε να εννοηθεί, ίσως δούμε στοιχεία σταθεροποίησης, που θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες» μας ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε και διευκρίνισε ότι «όταν σήμερα μιλάμε για Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιλάμε για όλες τις υπηρεσίες παροχής Υγείας στη χώρα, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών νοσοκομείων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Β.Κικίλιας είπε πως «ό, τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επίταξης των γιατρών είπε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που μόνο 61 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ίδιου αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. «Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνο 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν για να τους ευχαριστήσω» τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην «αγορά» και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ» τόνισε.

Αναφερόμενος τέλος στους εμβολιασμούς, είπε ότι αναμένεται να γίνουν 1.5 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσα στον Απρίλιο ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπερδιπλασιαστούν οι δόσεις εμβολίων που θα διαθέτουμε στην χώρα.

Ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι πολίτες στην πλειονότητά τους προσήλθαν στα ραντεβού τους, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε απόψε κατά τη καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο, τόνισε πως η Ελλάδα συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι «οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί» και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβόσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος».

Η ίδια τόνισε πως σε 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν γυναίκες κάτω των 50 ετών. «Πρόκειται για μία σπανία οντότητα η θρόμβωση και η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη που αφορά τις φλέβες του εγκεφάλου» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτόν.

Τα εμβόλια κατά της covid-19 προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με εμβολιασμούς, ανέφερε συμπερασματικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από άτομα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, μιλώντας για τους υγειονομικούς. «Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα» είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία.

Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση. Ωστόσο προσέθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία «αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%». «Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο» σημείωσε.

Η ίδια, αναφερόμενη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε ηλικία άνω των 75 , είπε ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί όσο πέρνα ο καιρός καθώς θα αντιλαμβάνονται ότι οι εμβολιασμοί συμβάλλουν σημαντικά ώστε να αποφύγουν τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν ήρθε η ώρα τα εγγόνια να δουν τον παππού και τη γιαγιά εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και να περιμένουμε καθώς ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν έστω και με ήπια συμπτώματα.

Σε άλλη ερώτηση, για την πιθανότητα να χρειάζεται κάθε χρόνο επαναληπτική δόση με νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό, είπε ότι είναι πιθανό ο κορονοιός «να ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτή της γρίπης ώστε να χρειαζόμαστε ετήσια ένα εμβόλιο, αλλά για να το πούμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια». Η ίδια παρατήρησε ότι όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις ή άλλες πιθανές μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον.