Zωή Ράπτη: Νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία εντός του έτους

910
Η ψυχική υγεία το μεγάλο θέμα της επόμενης μέρας

Αναφέρθηκε στον εμβολιασμό του προσωπικού των δομών και των πασχόντων.

Στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία του πληθυσμού αλλά και του υγειονομικού προσωπικού, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει μέτρα στήριξης των πολιτών που έχουν ανάγκη, των ασθενών με Covid-19 και των οικογενειών τους, αλλά και των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη με την πανδημία. Όπως είπε, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προστασία των ψυχικά πασχόντων που νοσηλεύονται σε κλειστές και ανοιχτές δομές, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προστασίας.

Αναφέρθηκε στον εμβολιασμό του προσωπικού των δομών ψυχικής υγείας και των πασχόντων. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, 2.200 ασθενείς και προσωπικό σε 152 δομές του ΕΣΥ και 6.292 ασθενείς και εργαζόμενοι σε 150 μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ιδιωτικού δικαίου.

Εκτός από την λειτουργία της γραμμής 10306 που παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλο το 24ωρο σε πολίτες που έχουν ανάγκη, το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί ένα ειδικό πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, στις οικογένειες τους και στο προσωπικό. Η κ. Ράπτη είπε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος έχουν προσληφθεί συνολικά 92 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεσή τους με 450 μονάδες υγείας και έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 1.142 άτομα. Επιπλέον, διεκπεραιώνονται 249 νέα αιτήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5.040 τηλεσυνεδριάσεις και 148 τηλεκπαιδεύσεις του προσωπικού των μονάδων υγείας.

Συνεργασία με το ΙΣΝ για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Για την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων η κ. Ράπτη, ανακοίνωσε τη συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Διεθνές Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Child Mind Institute των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός πενταετούς επιστημονικού προγράμματος, με στόχο την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας, παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το ΙΣΝ με το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ και γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Πρωτοβουλία για την υγεία” και περιλαμβάνει την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, τη σύσταση ενός πρότυπου εθνικού κέντρου αναφοράς για την ψυχική υγεία, με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους και τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου επαγγελματιών παιδικής ψυχικής υγείας .

Η κ. Ράπτη κατέληξε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να επαναπροσδιοριστεί σε στέρεες βάσεις το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ώστε κανείς να μην μείνει χωρίς βοήθεια. Εντός του έτους θα παρουσιαστεί, όπως είπε, το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία.