Ο δεκάλογος για ασφαλείς υδάτινες αθλητικές δραστηριότητες

983
Ο δεκάλογος για ασφαλείς υδάτινες αθλητικές δραστηριότητες

Το 10% αυτών που συμμετέχουν σε υδάτινες αθλητικές δραστηριότητες θα υποστούν κάποιο τραυματισμό, ο οποίος συνήθως ευτυχώς είναι ελαφρύς. Σε ποσοστό όμως ίσο με 1% ο τραυματισμός αυτός είναι σοβαρός, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο χειρουργός ορθοπεδικός, Δρ. Αντώνης Αγγουλές, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται οι ιδιαίτεροι κανόνες ασφαλείας, για κάθε περίπτωση. Ποια προβλήματα όμως του μυοσκελετικού συστήματος σχετίζονται με τα θαλάσσια σπορ; Οι πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις είναι σύμφωνα με τον κ. Αγγουλέ συνήθως:

1.Μετατραυματικές τενοντίτιδες (ώμος, γόνατο κ.ά.).

2.Μυϊκές θλάσεις.

3.Μυϊκές κράμπες από ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

4.Διαστρέμματα-Κατάγματα.

5.Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από το ιστίο της ιστιοσανίδας ή από βουτιές.

6.Κακώσεις αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης από βουτιές.

7.Πνιγμός.

Και πώς μπορούμε να προλάβουμε αυτούς τους τραυματισμούς και να μειώσουμε τον αριθμό και τη βαρύτητα τους; «Η πρόληψη τραυματισμών στη θάλασσα είναι καθήκον όλων όσων ασχολούνται με τα σπορ σε υδάτινο περιβάλλον ανεξάρτητα από το βαθμό και τη συχνότητα με αυτά. Απαιτούνται:

1.Επαρκής εξοπλισμός και καλή συντήρηση του.

2.Ειδικό σωσίβιο σε όλα τα αθλήματα, στα οποία προβλέπεται.

3.Τα παιδιά να συμμετέχουν στα θαλάσσια αθλήματα είτε για ψυχαγωγία είτε για αθλητισμό, πάντοτε υπό την επίβλεψη ενήλικα και εκπαιδευμένου ατόμου με όλους τους κανόνες ασφαλείας

4.Να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για κάθε άθλημα ξεχωριστά. Για παράδειγμα οι λιγότερο έμπειροι ιστιοπλόοι δεν θα πρέπει να κάθονται κοντά στο κεντρικό πανί του σκάφους, γιατί κινδυνεύουν περισσότερο να κτυπήσουν από τους ιστιοπλόους που διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία. Επίσης, στο θαλάσσιο σκι όταν το ταχύπλοο πλησιάζει τον σκιέρ που έχει πέσει στο νερό, πρέπει να σβήνει τη μηχανή ο οδηγός του για να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

5. Να μην εκτίθεται ο αθλούμενος σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Να ενημερώνεται για τον καιρό. Ιδιαίτερα οι αθλητές της ιστιοσανίδας (wind surfing) δεν πρέπει ποτέ να υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους ή να υποεκτιμούν τις κακές καιρικές συνθήκες που μπορούν να τους απομακρύνουν επικίνδυνα από τη στεριά.

6. Να αποφεύγουν όσοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη θάλασσα να φοράνε μεταλικά αντικείμενα όπως καδένες γιατί σε περίπτωση καταιγίδας και κεραυνών κινδυνεύουν από αυτούς.

7. Γενικά όσοι αθλούνται στη θάλασσα πρέπει να έχουν επαρκή προπόνηση και να κάνουν συχνά διαλειμματα ώστε να αποφεύγουν τις κακώσεις από υπέρχρηση.

8. Επίσης να μην ξεχνάνε την επαρκή πρόσληψη υγρών και να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο για να αποφεύγονται οι επικίνδυνες μυϊκές κράμπες.

9. Ποτέ αλκοόλ στη θάλασσα. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδυάζεται με αυξημένα ατυχήματα, όπως από βουτιές ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα.

10. Ποτέ βουτιές σε αβαθή και άγνωστα νερά που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα του αυχένα.

11.Ζητάμε άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση τραυματισμού, ενώ είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε όσο είναι δυνατόν περισσότερες βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντοτε να υπάρχει κάποιο άτομο που διαθέτει αυτές τις γνώσεις κοντά στους αθλούμενους σε υδάτινο στοιχείο».