Η κατανάλωση καφέ μετά το αλκοόλ είναι μια διαδεδομένη συνήθεια, αφού θεωρείται ότι βοηθά κάποιον να συνέλθει και να νιώσει καλύτερα.
Σχετική μελέτη πάντως, συστήνει σε όποιον πιει λίγο παραπάνω να αναζητήσει άλλους τρόπους να ξεμεθύσει και όχι καφέ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα ενήλικα ποντίκια και έλεγξαν πόσο καλά μπορούσαν τα ζώα να βρουν τον δρόμο τους σε έναν λαβύρινθο, στον οποίο υπήρχαν δυσάρεστα ερεθίσματα, όπως λαμπερά φώτα και δυνατοί ήχοι.
Στα ζώα χορηγήθηκαν διάφορες δόσεις αλκοόλ και καφεΐνης, και οι επιδόσεις τους στον λαβύρινθο συγκρίθηκαν με αυτές άλλων ζώων στα οποία χορηγήθηκε φυσιολογικός ορός.
Μόνο του το αλκοόλ χαλάρωνε τα ζώα, αλλά μείωνε την ικανότητά τους να αποφεύγουν τα δυσάρεστα ερεθίσματα.
Μόνη της η καφεΐνη διευκόλυνε τη μετακίνηση των ζώων, ενώ αύξανε την εγρήγορση και τη νευρικότητά τους.
Ο συνδυασμός αλκοόλ και καφεΐνης όμως ναι μεν έκανε τα ζώα να δείχνουν σε εγρήγορση, αλλά αυτά εξακολουθούσαν να μην μπορούν να αποφύγουν τα δυσάρεστα ερεθίσματα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ Τόμας Γκουλντ «είναι πολύ σημαντικό να καταρριφθεί ο μύθος ότι ο καφές έχει την ιδιότητα να ξεμεθάει, διότι ο συνδυασμός καφεΐνης και αλκοόλ στην πραγματικότητα οδηγεί στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων με καταστροφικές συνέπειες».
Αυτό συμβαίνει διότι όταν νιώθει κανείς κουρασμένος και ζαλισμένος έπειτα από την κατανάλωση αλκοόλ, είναι πιθανότερο να παραδεχτεί ότι είναι μεθυσμένος. Εάν όμως πιει καφέ και αισθανθεί ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση, μπορεί να θεωρήσει ότι λ.χ. είναι ασφαλές να οδηγήσει.