ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΥ ΖΗΝ

Τροφές και φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται

Υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τις συνδυάσετε με τα φάρμακα σας.

Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας.

Κάποιες τροφές περιέχουν στοιχεία τα οποία ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα, προκαλώντας παρενέργειες στον οργανισμό ή μειώνοντας τη δραστικότητα των φαρμάκων.

Δείτε ποιες κατηγορίες τροφών πρέπει να αποφεύγετε:

Αντιβιοτικά + γαλακτοκομικά: Οι κινολόνες, μια χημικώς συγγενική ομάδα ουσιών από αντιβιοτικά, δεσμεύονται από το ασβέστιο και το σίδηρο. Αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο, για να απομακρύνετε τον κίνδυνο να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών. Οι τροφές που περιέχουν αρκετό σίδηρο δεν είναι επικίνδυνες.

Αντιπηκτικά + μαρούλι: Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως το μαρούλι, το μπρόκολο, το κέιλ και τα ρεβίθια, μπορεί να γίνουν απειλητικές για όσους λαμβάνουν φάρμακα με τη δραστική ουσία βαρφαρίνη. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα βιταμίνης Κ μπορεί να απενεργοποιήσουν τη βαρφαρίνη.

Αντιυπερτασικά + γλυκόριζα: Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζίνη, μια ουσία που ευθύνεται για πολλές παρενέργειες, μία εκ των οποίων είναι και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αν λαμβάνετε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τρώτε γλυκόριζα, μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να αυξηθεί επικίνδυνα η πίεσή σας. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε το αλάτι, το οποίο επίσης ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Στατίνες + χυμός γκρέιπφρουτ: Ο χυμός γκρέιπφρουτ αναστέλλει το ένζυμο που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να μεταβολίσει τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, με συνέπεια να μην είναι τόσο αποτελεσματικά.

Αντικαταθλιπτικά + τυριά μακράς ωρίμανσης: Οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ), μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών, δεσμεύουν ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση της τυραμίνης, ενός αμινοξέος που βρίσκεται στα τυριά μακράς ωρίμανσης, καθώς και στις πολύ ώριμες μπανάνες, τη μπύρα, το αβοκάντο, τα αλλαντικά και το σπανάκι. Η τυραμίνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση αν δεν διασπαστεί. Όταν λοιπόν οι άνθρωποι που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, καταναλώνουν τέτοιες τροφές, μπορεί να βιώσουν δυνητικά θανατηφόρα αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλεί οξύ πόνο στο στήθος, σφύζουσα κεφαλαλγία και εφίδρωση. Είναι σημαντικό επίσης να αποφεύγετε διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη.

Χημειοθεραπεία + χυμός πορτοκαλιού: Το αντινεοπλασματικό φάρμακο Εtoposide χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου. Ο χυμός πορτοκαλιού και κράνμπερι μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του φαρμάκου αν ληφθούν ταυτόχρονα.

onmed.gr

Newsroom

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.