Τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να θεωρούνται υγιεινή διατροφική επιλογή λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ωστόσο δεν είναι το ίδιο ωφέλιμα για όλους.
Ποιοί πρέπει να τις αποφύγουν:
Έλλειψη σιδήρου: Αν πάσχετε από σιδηροπενική αναιμία ή έλλειψη ασβεστίου (οστεοπόρωση ή οστεοπενία), καλό είναι να τα αποφεύγετε, καθώς η πλούσια περιεκτικότητά τους σε ίνες δεσμεύει την απορρόφηση των μεταλλικών αλάτων και ταυτόχρονα διευκολύνει την αποβολή τους από τον οργανισμό.
Γαστρεντερολογικά προβλήματα: Η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που περιέχουν μπορεί να ερεθίσει το έντερο και να προκαλέσει δυσφορία και υπερκινητικότητα του εντέρου. Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά με το πώς μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.
Διαβήτης: Οι διαβητικοί καλό είναι να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, καθώς περιέχουν άμυλο, έναν σύνθετο υδατάνθρακα που ο οργανισμός διασπά σε πιο απλά σάκχαρα και τέλος σε γλυκόζη. Για να μπορέσει ο οργανισμός να μεταβολίσει τη γλυκόζη χρειάζεται την παρέμβαση της ινσουλίνης.
Τέλος όσοι υποφέρουν από σπαστική ή ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn, διάρροια, ευερέθιστο έντερο, πεπτικό έλκος, εκκολπωμάτωση του εντέρου, κολιοκάκη, χρόνια δυσπεψία, πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα προϊόντα ολικής άλεσης.