PHARMA NEWS

Φαρμακευτικές – Κορωνοϊός: Οι εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου

Μεγαλώνει η απόσταση, μέχρι την έγκριση του πρώτου δυτικής προέλευσης εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19 – Τι γίνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο εμβόλιο της

Θετικές είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου που ετοιμάζει η , η οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις δοκιμές, καθώς η μελέτη των Φάσεων 1 και 2 έδειξε ότι το προφίλ ασφάλειας και η ανοσογονικότητα υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη.

Η μελέτη της Φάσης 3 θα αξιολογήσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα δείγμα έως 60.000 ενήλικων ατόμων, με επαρκή αντιπροσώπευση ατόμων άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, έχουν ήδη εγκριθεί τα εμβόλια Sputnik V (του Ερευνητικό Ινστιτούτο Gamaleya) στη Ρωσία, ενώ στην Κίνα το Ad5-nCOV (CanSino Biologics/Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών) έχει εγκριθεί για χρήση μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις και το CoronaVac (Sinovac) για το υγειονομικό προσωπικό και τους δημοσίους υπαλλήλους της ασιατικής χώρας.

Οι κλινικές έρευνες του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν παγώσει και τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.

Αν εμφανιστεί και τρίτη περίπτωση νευρολογικής διαταραχής στο γκρουπ των δοκιμών, τότε μπορεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Κανονικά είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα κλινικών δοκιμών των και για τα εμβόλια BNT162b1 και mRNA-1273, αντίστοιχα. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, θα είναι γνωστό αν το BNT162b1 είναι αποτελεσματικό, το νωρίτερο στα τέλη Οκτωβρίου. Ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο των κλινικών δοκιμών της εταιρείας πρέπει να υπάρχουν στοιχεία για τουλάχιστον 32 συμμετέχοντες που να έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, προκειμένου να σχηματιστεί σαφής εικόνα και να υποβληθεί αίτημα έγκρισης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η Moderna από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι απίθανο να έχει καταληκτικά δεδομένα για το mRNA-1273 τον Οκτώβριο. Επί του παρόντος έχει διευρύνει τα κριτήρια συμμετοχής εθελοντών στο κλινικό δείγμα, ώστε να εκπροσωπούνται όσο το δυνατόν περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες (εθνοτικές και φυλετικές μειονότητες κ.λπ.). Στοχεύει λοιπόν να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το εμβόλιο της μέχρι τα τέλη του 2020.
Να σημειωθεί ότι, τα BNT162b1 και mRNA-1273 έχουν αναπτυχθεί με βάση νουκλεοτίδια και με τη χρήση ενός νανοσωματιδίου λιπιδίων που μεταφέρει το αγγελιαφόρο RNA (mRNA) της πρωτεΐνης S στα κύτταρα, όπου στη συνέχεια «μεταφράζεται» για να παρέχει ένα αντιγόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυστηρότερο πλαίσιο επείγουσας έγκρισης από τον FDA

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αυστηροποιεί το πλαίσιο επείγουσας έγκρισης ενός εμβολίου για τη νόσο COVID-19.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια ως προς την διενέργεια των κλινικών δοκιμών των εμβολίων αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Επιστήμη, μετά το πλήγμα που δέχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών σε δύο συνολικά συμμετέχουσες.
Το νέο πλαίσιο του FDA θα ζητά από τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια και που θα υποβάλλουν αίτημα επείγουσας έγκρισης, να θέσουν τους εθελοντές που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη δεύτερη χορήγησης της δόσης του εκάστοτε εμβολίου.

Επίσης, για κάθε κλινική δοκιμή να εντοπίζεται συγκεκριμένος αριθμός σοβαρών περιπτώσεων COVID-19, που να αφορούν ασθενείς που έχουν λάβει εικονικό εμβολιασμό (placebo) στο πλαίσιο της μελέτης.
Αν ισχύουν τα παραπάνω, τότε ο FDA βάζει ένα νέο «εμπόδιο» στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να εκμεταλλευτεί πολιτικά την πανδημία και να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου με την έγκριση ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό πριν οι Αμερικανοί προσέλθουν στις κάλπες.

Ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα της έγκρισης

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, ελάχιστες θα είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα έχουν ολοκληρώσει τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών τους, με εξαίρεση ίσως τη Pfizer. Ενδεχομένως, λοιπόν, τελικά η Pfizer να είναι η πρώτη που θα καταφέρει να υποβάλει αίτημα και να λάβει την πολυπόθητη επείγουσα έγκριση του BNT162b1 από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

Πέτσας: Οι δύο άξονες που κινούνται οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας

Newsroom

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.