PHARMA NEWS

Tι δείχνει έρευνα για τα παιδιά που γεννιούνται με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από κατεψυγμένα έμβρυα

Τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να έχουν κάπως μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου αργότερα στη ζωή τους, εκτιμά μια νέα σκανδιναβική επιστημονική έρευνα.

Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει την γονιμοποίηση ενός ωαρίου από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο, την κατάψυξη του και μετά από καιρό την απόψυξη του ώστε να γίνει η εμφύτευση του στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Ούλα-Μπριτ Βένερχολμ του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του σουηδικού Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLOS Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) για σχεδόν 8 εκατομμύρια παιδιά. Από αυτά, σχεδόν 172.000 (το 2,2%) είχαν γεννηθεί με κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταξύ των οποίων 22.630 μετά από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου.

Καρκίνο εμφάνισαν 48 παιδιά προερχόμενα από κατεψυγμένο έμβρυο, 329 παιδιά μετά γενικά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 16.124 μετά από αυθόρμητη σύλληψη. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά από κατεψυγμένο έμβρυο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, σε σχέση είτε με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κανονικά, είτε εκείνα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά χωρίς κατεψυγμένο έμβρυο.

Η δρ Βένερχολμ καθησύχασε ότι “ο ατομικός κίνδυνος είναι μικρός, αν και σε επίπεδο πληθυσμού η επίπτωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη λόγω της τεράστιας αύξησης στους κύκλους κατάψυξης μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή”. Σε πολλές χώρες πλέον, στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο αριθμός γεννήσεων από κατεψυγμένο έμβρυο έχει ξεπεράσει τις γεννήσεις από ‘φρέσκο’ γονιμοποιημένο έμβρυο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, αλλά δεν ήταν σαφές κατά πόσο υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμος κίνδυνος, π.χ. για καρκίνο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι συχνότεροι καρκίνοι στην περίπτωση κατεψυγμένου εμβρύου, είναι η λευχαιμία και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι τα ευρήματα τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφύλαξη, επειδή ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν καρκίνο (48) ήταν μικρός. Γι’ αυτό, όπως είπαν, το ζήτημα χρειάζεται περισσότερη μελέτη, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ καρκίνου και χρησιμοποίησης κατεψυγμένου εμβρύου.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004078

Ασημίνα Ρούσσου

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

5 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.