ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκαίνια του Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας του ΠΟΥ

«Καθώς αναρρώνουμε από την πανδημία , βρισκόμαστε σε μια θέση απαράμιλλης ευκαιρίας. Αυτή είναι η ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τη μελλοντική ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας μας».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας Θ.Πλεύρης προσδιόρισε την αναγκαιότητα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (), το οποίο εγκαινιάσθηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είμαι περήφανος που βλέπω ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας τοποθετείται στο επίκεντρο της ατζέντας, συνέχισε ο Θ. Πλεύρης, επισημαίνοντας πως τα ποιοτικά συστήματα υγείας απαιτούν κριτήρια και κατευθυντήριες γραμμές. «Και αυτός είναι ο λόγος που χαίρομαι που η Ελλάδα είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη και να φιλοξενήσει ένα γραφείο έτοιμο να ξεκινήσει μια τόσο κρίσιμη αποστολή. Το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα έρχεται σε μια περίοδο που η υποστήριξη της χώρας γίνεται απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση μελλοντικών κρίσεων. Και μία από αυτές τις κρίσεις σχετίζεται με την ψυχική υγεία των ανθρώπων μας».

Η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με το γραφείο Ποιότητας της Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, ετοίμασε ένα νέο, ισχυρό εθνικό σχέδιο δράσης για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως μαζί με τον Εθνικό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΗΠΥ) και υπό την τεχνική ηγεσία του ΠΟΥ, «θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη αυτού του σχεδίου που θα οδηγήσει σε μια Εθνική Υπηρεσία Υγείας κατάλληλη για τον 21ο αιώνα».

Ζ. Ράπτη: Εστιάζουμε πλέον σε ολοκληρωμένες και ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας

Στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα αντιδρά με ετοιμότητα τόσο σε περιόδους κρίσης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας (αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας), Ζωή Ράπτη κατά τα εγκαίνια του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε και η έναρξη του νέου Eυρωπαϊκού Προγράμματος του ΠΟΥ για την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.

Η κ. Ράπτη κατά την ομιλία της έκανε λόγο για «μια απόδειξη της ουσιαστικής αλλαγής που μπορεί να επέλθει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ, καθώς και για όλες τις μελλοντικές δράσεις που αναμφίβολα θα θέσουμε για να επιτύχουμε».

«Η πανδημία COVID-19 και οι συνέπειές της έχουν αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και την ευημερία των κοινωνιών μας, σε παγκόσμια κλίμακα. Το θετικό είναι, ωστόσο, ότι έχει μετατοπίσει την εστίασή μας στη δημιουργία ενός πλαισίου που επιτρέπει τη δημιουργία υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες», τόνισε η κ. Ράπτη.

Αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για την ανάληψη αυτής της ευθύνης και την αντιμετώπιση των ελλείψεων, μέσω σημαντικών διεθνών πρωτοβουλιών, όπως η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας για την Ψυχική Υγεία τον Ιούλιο του 2021, η διακήρυξη της οποίας ενήργησε ως σημείο αναφοράς για τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ.

Σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συμβεί τεράστιες αλλαγές στο εύρος και το πεδίο εφαρμογής των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με τη συνεχή στήριξη του υπουργείου Υγείας, του πρωθυπουργού, καθώς και την τεχνική καθοδήγηση του ΠΟΥ.

«Αυτό που μου χαρίζει ακόμα μεγαλύτερη χαρά είναι να βλέπω το θεωρητικό πλαίσιο για τη δημιουργία αυτού του γραφείου να αναπτύσσεται από την πρώτη μέρα της σύλληψής του και την άμεση επέκταση των δραστηριοτήτων του για την υποστήριξη άλλων χωρών της περιοχής στο πιο καίριο ζήτημα σήμερα, που είναι η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων», τόνισε η κ. Ράπτη.

Τέλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό τη σύνοψη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία, το οποίο περιέχει βασικές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την επίτευξη των στόχων για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, και το οποίο ολοκληρώνει το υπ. Υγείας μαζί με τον ΠΟΥ.

Ανθή Ιωαννίδου

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.