ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚ: Νέα φαρμακευτική πολιτική με επίκεντρο τον ασθενή

To EK ζήτησε την θέσπιση μιας νέας ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή και οικονομικά .

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν μια σειρά από προτάσεις για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Το 2019 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε 103 ορφανά φάρμακα για τη θεραπεία σπάνιων ιατρικών παθήσεων, αλλά μόλις τα μισά από αυτά κυκλοφόρησαν στην αγορά, με μέση καθυστέρηση δυο ετών. Αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που εγείρονται στην έκθεση σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ. Για την επίλυση του προβλήματος, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν συντομότερες περιόδους έγκρισης από τις εθνικές αρχές και ευθυγράμμιση με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMΑ), ώστε να διασφαλιστεί ταχεία και ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα σε όλη την ΕΕ.

Ελλείψεις φαρμάκων

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, οι οποίες θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο και τα εθνικά συστήματα υγείας υπό πίεση. Το Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες των ελλείψεων και να προτείνει βιώσιμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκυρης εισόδου στην αγορά γενόσιμων και βιοομοειδών φαρμάκων ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και οικονομικά φάρμακα.

Φιλική προς το περιβάλλον φαρμακευτική βιομηχανία

Το Κοινοβούλιο δήλωσε επίσης ότι η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να γίνει φιλική προς το περιβάλλον και ότι οι κύκλοι ζωής των προϊόντων θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτεροι. Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της μεταποίησης και της προσφοράς της ΕΕ και αύξησης της διαφάνειας όσον αφορά τις τιμές και τη δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Οι ευρωβουλευτές πρότειναν τη δημιουργία συντονισμένων εκστρατειών ενημέρωσης σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων βιώσιμης παραγωγής δραστικών ουσιών, πρώτων υλών και φαρμάκων με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές.

Η έκθεση ζητά από την Επιτροπή να εφαρμόσει πλήρως τον Κανονισμό για τις Κλινικές Δοκιμές ώστε να διευκολυνθεί η έναρξη εναρμονισμένων και συντονισμένων κλινικών δοκιμών σε επίπεδο ΕΕ.

 

Newsroom

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.