ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εμβολιασμοί παιδιών: Ποιά θα έχουν προτεραιότητα

Η πρόεδρος της επιτροπής των εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε πώς θα «ζυγίσουμε πολύ το θέμα των στα παιδιά και θα αποφασίσουμε το χρόνο, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα».

Τι είπε για τους εμβολιασμούς

«Η επιτροπή εμβολιασμών είναι η κατάλληλη για το θέμα και θα μελετήσει όλα τα ζητήματα. Θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό που θα στηρίξει την απόφασή της», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας για μία ακόμη φορά πως ο ενδεχόμενος μελλοντικός εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα γίνει παράγοντας διακρίσεων στην εκπαίδευση.

Η κυρία Θεοδωρίδου ερωτηθείσα για το αν θα ισχύσει και στην Ελλάδα η σύσταση διεθνών οργανισμών που λέει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα κάνουν τεστ ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, παρά μόνο αν έχουν συμπτώματα, τόνισε ότι θα ισχύσει και στην χώρα μας. Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για άτομα που έχουν κάνει μόνο την μία δόση του εμβολίου και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα χρειάζεται να κάνουν ούτε self test.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων και αν αυτά σχετίζονται με τα εμβόλια, στην χώρα μας είπε ότι για ορισμένες περιπτώσεις η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης έχει αποφανθεί και έχει στείλει τα στοιχεία στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. «Είχαμε περιπτώσεις σοβαρές που συνδυάζονται με το εμβόλιο αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τον αναμενόμενο αριθμό των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών», τόνισε.

Στην αρχή της τοποθέτησής της, μίλησε για μία ακόμη φορά για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήταν ανεμβολίαστοι το 90% όσων μπήκαν με κορονοϊό στα νοσοκομεία.

Όπως είπε, υπάρχει κάποια απροθυμία των ατόμων άνω των 60 ετών να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν και τόνισε για μια ακόμη φορά πως «όλα τα εμβόλια προστατεύουν κάποιον να μην νοσηλευτεί με βαριά νόσο ή να καταλήξει σε ΜΕΘ». Η ίδια κατέληξε λέγοντας ότι όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε ώστε κάποιοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν να το πράξουν.

Τέλος, όσον αφορά τις εγκύους, είπε ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο covid 19 προκαλεί σοβαρές βλάβες στον πλακούντα με αποτέλεσμα δυσάρεστες καταστάσεις και στο έμβρυο, κάτι που ενισχύει την σύσταση για και των εγκύων, εξηγώντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση του ιού από την μητέρα στο έμβρυο.

Λάκης Χιώτης

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.