Eμβολιασμοί: Πότε ολοκληρώνεται η εμβολιαστική επιχείρηση

790

Μετρώντας πλέον σχεδόν 13 μήνες πορείας και σχεδόν 20 εκατομμύρια , η «Ελευθερία» βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της βασικής της περιόδου.

«Μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται μια εμβολιαστική περίοδος, καθώς μας το επιτρέπουν πλέον και οι αριθμοί που ανακοινώνονται για τους πολίτες που έχουν θωρακιστεί, αλλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν τελειώνει» είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την ενημέρωση για την «Ελευθερία» στο υπουργείο Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως «σε αντίθεση με τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας που χαλαρώνουν, ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση».

Ο απολογισμός που έγινε χθες στην ενημέρωση αποτυπώνει την επιτυχή, αν και δύσβατη πορεία, που διανύθηκε στο πλαίσιο της «Ελευθερίας».

Πλέον το 71,3% του γενικού πληθυσμού ή το 80,3% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7.500.000 πολίτες, έχει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου πληθυσμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει την απόσταση που την χώριζε από τις άλλες χώρες στην Ευρώπη στη θωράκιση έναντι του , πληρώνοντας βέβαια και μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές καθώς ο αριθμός των ανεμβολίαστων μειώθηκε μετά την επέλαση του κύματος της Δέλτα τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους.

Ωστόσο, το δυνατό σημείο αυτής της εμβολιαστικής περιόδου αποδεικνύεται πως ήταν η ενίσχυση του μετρίου ύψους τείχους ανοσίας που είχε οικοδομηθεί με τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Από τον περασμένο Οκτώβριο που άνοιξε η πλατφόρμα για τον γενικό πληθυσμό, αρχικά για τους άνω των 60 χρόνων και στη συνέχεια για τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες, μέχρι και χθες έχει εμβολιαστεί πάνω από το 90% των πολιτών που δικαιούνταν την αναμνηστική δόση. Υπενθυμίζεται ότι την αναμνηστική δόση μπορούν να λάβουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου mRNA και έχει παρέλθει 7μηνο από τη δεύτερη δόση ή με το μονοδοσικό σκεύασμα και έχουν συμπληρώσει δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, «δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι αυτή τη στιγμή 5.828.000 πολίτες που αποτελούν το 77,9% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.260.000 εμβολιασμοί (90,2% των δικαιούχων) και ακόμη 95.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους (1,6% των δικαιούχων). Συνολικά, δηλαδή γύρω στο 91,8% των δικαιούχων αναμνηστικής δόσης έχουν είτε εμβολιαστεί είτε κλείσει το ραντεβού τους».

Παρά τα 20 εκατ. που άγγιξαν οι εμβολιασμοί συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων ραντεβού, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, και παρά τη δυνατότητα για διενέργεια 140.000 – 150.000 εμβολιασμών ημερησίως, οι καθημερινoί εμβολιασμοί το τελευταίο διάστημα μόλις που υπερβαίνουν τις 20.000.

Παράλληλα, περίπου 200.000 είναι όσοι δεν εμβολιάστηκαν ακόμη με την ενισχυτική δόση και 300.000 οι πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι και…αμετακίνητοι από τον περασμένο Νοέμβριο που θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την προστασία τους έναντι της λοίμωξης covid. «Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για τη βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα. Η σκέψη που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι, ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους, είναι εσφαλμένη και θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα, δεδομένου ότι, σύμφωνα και με τους επιδημιολόγους, δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός επιδημικού κύματος» προειδοποίησε η κυρία Θεοδωρίδου.

Τα δύο νέα πρωτεϊνικά εμβόλια που αναμένονται και στη χώρα μας, εκ των οποίων μάλιστα το ένα τις επόμενες ημέρες, και οι εντατικές προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιριών για την ανάπτυξη εμβολίου που να προστατεύει και από τη μετάλλαξη Omicron, θα εμπλουτίσουν στα επόμενα στάδια το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, είναι σαφές κατά τον κ. Θεμιστοκλέους πως «η ζήτηση θα είναι μειωμένη εφεξής, και με δεδομένο ότι δεν θα χορηγηθεί 4η δόση στον γενικό πληθυσμό, ολοκληρώνεται η εμβολιαστική περίοδος». Όπως διευκρίνισε, το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα αναπροσαρμοστεί όταν χρειαστεί, όπως συνέβη και τον περασμένο Σεπτέμβριο που αυξήθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να είναι διαθέσιμα άμεσα ραντεβού για τους πολίτες μέσα σε 24 ή σε 48 ώρες.

Αυτό που δεν φαίνεται προς το παρόν να γίνεται είναι να ενταχθούν τα φαρμακεία στην εμβολιαστική επιχείρηση κατά του κορωνοϊού. Στο υπουργείο Υγείας έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, αλλά εξαρχής το πρόσκομμα της συντήρησης των εμβολίων mRNA που απαιτούσαν ειδικές συνθήκες έθεσε εκτός «Ελευθερίας» τα φαρμακεία. Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως πως ήταν καταλυτική η συμμετοχή των φαρμακείων στον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό των πολιτών αλλά και στη διενέργεια των rapid test για κορωνοϊό.

Σε αυτή τη φάση ο επιχειρησιακός απολογισμός για την «Ελευθερία» κρίνεται πολύ καλός, με την ανάπτυξη πολλών κέντρων εντός του συστήματος υγείας αλλά και των mega κέντρων και τη συνεργασία του ΕΣΥ με τους υγειονομικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. «Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φτάσουμε και 140.000 και 150.000 εμβολιασμούς την ημέρα με το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα. Έχει δυναμική και ευελιξία το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Θεμιστοκλέους περιχαρακώνοντας την «Ελευθερία» και αφήνοντας απέξω τους φαρμακοποιούς. Ανέφερε, μάλιστα, πως σε αντίθεση με το εμβόλιο της γρίπης που χορηγείται στους πολίτες και στα φαρμακεία, τα εμβόλια κατά της λοίμωξης covid-19 δεν επιτρέπουν ακόμη αυτήν την εξέλιξη.