Αλλαγές στις ς συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και στην πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία, ετοιμάζει το υπουργείο υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού που προσπάθησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποτύχει, καθώς μόνο 1,4 εκατ. πολίτες εγγράφηκαν σε οικογενειακό γιατρό, ενώ πολύ λίγοι γιατροί πείστηκαν να μπουν στο σύστημα, εκτιμά το υπουργείο Υγείας. Προκειμένου ο νέος θεσμός του θεράποντος γιατρού να στεφθεί με επιτυχία, θα δίνεται πλήρης ελευθερία στον πολίτη να επιλέξει τον γιατρό του, ενώ η αποζημίωση των γιατρών δεν θα είναι με την επίσκεψη όπως ισχύει μέχρι τώρα, αλλά κατ’ άτομο, με βάση τους εγγεγραμμένους πολίτες σε κάθε γιατρό.
Ειδικότερα, ο θεράπων γιατρός θα έχει ρόλο συμβούλου υγείας. Θα δίνονται κίνητρα για την εγγραφή 1.000 έως 2.000 πολιτών ανά γιατρό, τους οποίους και θα παρακολουθεί, θα ενημερώνει και θα τηρεί τον ψηφιακό τους φάκελο υγείας. Θεράποντες γιατροί θα γίνονται παθολόγοι και γενικοί ιατροί, ενώ σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων το ρόλο του θεράποντος ιατρού θα μπορεί να έχει ο ειδικός γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή.
Κάθε ιατρική πράξη του πολίτη θα είναι υπό την επίβλεψη του θεράποντος ιατρού. Αυτό σημαίνει ότι η επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα είναι δυνατή μόνο με παραπομπή του θεράποντος γιατρού (gatekeeping). Από τον «κόφτη» στην πρόσβαση στα νοσοκομεία, εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα ΤΕΠ των νοσοκομείων χωρίς παραπομπή του θεράποντος ιατρού.
Με βάση τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες και στο ΕΣΥ, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα part-time παροχής υπηρεσιών στο οικείο νοσοκομείο. Στόχος είναι να καλύπτονται κενά, κυρίως στην περιφέρεια.
Στο σύστημα θα ενταχθούν και τα ιδιωτικά πολυιατρεία, οι γιατροί των οποίων θα μπορούν να εγγράφουν πληθυσμό ως θεράποντες γιατροί. Επίσης, οι γιατροί που τώρα υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα μπορούν παράλληλα να γίνονται θεράποντες ιατροί, με μειωμένη όμως αποζημίωση.
Ο πρώτος στόχος του υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι πολίτες να επιλέξουν και να εγγραφούν υποχρεωτικά στον θεράποντα γιατρό τους. Σε δεύτερη φάση, το gatekeeping θα επεκταθεί και στους ειδικούς γιατρούς, στους οποίους και πάλι θα παραπέμπει ο προσωπικό γιατρός. Το σχετικό σχέδιο νόμου, αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου, μαζί με την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ.
Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…
Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…
Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…
Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…
Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…
Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…
This website uses cookies.