Γιατί είναι πιο επικίνδυνος ο κορονοϊός για όσους νοσούν δεύτερη φορά

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25% των λοιμώξεων με κορονοϊό, ποσοστό που σύμφωνα με τους ειδικούς εξηγείται λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της, των νέων μεταλλάξεων που κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά και της ανοσίας που φθίνει όσο μεγαλώνει το χρονικό διάστημα από την τελευταία δόση εμβολιασμού.

Μια νέα έρευνα τώρα έρχεται να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για τις επαναλοιμώξεις, καθώς καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος θανάτου, νοσηλείας και σοβαρών προβλημάτων υγείας από τον COVID-19 αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την πρώτη περίοδο νόσησης, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.

“Η επαναμόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο τόσο οξέων εκβάσεων όσο και Long Covid”, δήλωσε ο ΔρZiyadAl-Aly της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. “Αυτό ήταν εμφανές σε μη εμβολιασμένους, εμβολιασμένους και ενισχυμένους ανθρώπους”, όπως είπε.

Τα ευρήματα προέρχονται από δεδομένα που συλλέχθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 6 Απριλίου 2022 σε 443.588 ασθενείς με μία λοίμωξη SARS-CoV-2, 40.947 με δύο ή περισσότερες λοιμώξεις και 5,3 εκατομμύρια μη μολυσμένα άτομα. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες.

Τα στοιχεία έδειξαν πως οι ασθενείς με επαναλοίμωξη είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου και υπερτριπλασιασμένο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν από τον COVID μόλις μία φορά. Είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα στους πνεύμονες, στην καρδιά, στο αίμα, στα νεφρά, τον διαβήτη, την ψυχική υγεία, τα οστά και τους μύες και νευρολογικές διαταραχές, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο NatureMedicine.

Ακόμα κι αν κάποιος είχε προηγούμενη μόλυνση και είχε εμβολιαστεί – που σημαίνει ότι είχε διπλή ανοσία από προηγούμενη μόλυνση συν εμβόλια – εξακολουθεί να είναι ευαίσθητος σε δυσμενείς εκβάσεις μετά την επαναμόλυνση, έδειξε η μελέτη.

Ειδικότερα, τα άτομα με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα στους πνεύμονες, τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις και 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νευρολογικές διαταραχές από ασθενείς που είχαν μολυνθεί μόνο μία φορά, όπως διαπιστώθηκε.

Ο κίνδυνος ήταν πιο έντονος τον πρώτο μήνα μετά την επαναλοίμωξη, αλλά εξακολουθούσε να είναι εμφανής ακόμη και έξι μήνες αργότερα.

“Είχαμε αρχίσει να βλέπουμε πολλούς ασθενείς να έρχονται στην κλινική με έναν αέρα αήττητου”, είπε ο Al-Aly στο Reuters. “Αναρωτήθηκαν: “Έχει πραγματικά σημασία η επαναμόλυνση; Η απάντηση είναι ναι”. Ενόψει δε της εορταστικής περιόδου που πλησιάζει με ταξίδια και συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, “οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επαναμόλυνση είναι επακόλουθη και θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις”, πρόσθεσε.

Newsroom

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.