Η Ελλάδα πρωτοπορεί στις Κλινικές Μελέτες με Άλμα 74% στις Αιτήσεις για το 2024

32

Η αύξηση κατά 74% στις αιτήσεις κλινικών μελετών το 2024 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας στον τομέα της ιατρικής έρευνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας, κατά το 13ο Συνέδριο Κλινικών Μελετών. Το εν λόγω συνέδριο ανέδειξε τις προκλήσεις που παραμένουν στον τομέα αυτό, αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η κ. Βιλδιρίδη επισήμανε ότι οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της εισαγωγής νέων διαδικασιών. Το 2023 κατατέθηκαν 298 αιτήσεις για φαρμακευτικές μελέτες, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 154, ενώ το 2024 υποβλήθηκαν 519 αιτήσεις, με τις 219 να έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής. Η τάση αυτή ενισχύεται από την επικείμενη εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία θα επιταχύνει τις διαδικασίες μέσω της πρωτοτυποποίησης των εγγράφων και της ηλεκτρονικής διαχείρισης των συμβάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύσταση γραφείων κλινικών μελετών σε επιλεγμένα νοσοκομεία. Οι υγειονομικές δομές που θα συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 200 κλίνες και να διεξάγουν ήδη 30 κλινικές μελέτες. Από τα 16 μεγάλα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, υπολογίζεται ότι έξι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Στα νοσοκομεία αυτά περιλαμβάνονται το Κωνσταντοπούλειο, το Λαϊκό και ο Ευαγγελισμός.

Αναφορικά με τις διαδικασίες, η νέα ΚΥΑ προβλέπει την ψηφιακή υπογραφή των συμβάσεων από ερευνητές και χορηγούς, τη δυνατότητα αποστολής των εγγράφων στις Υγειονομικές Περιφέρειες, και τη χρήση πρωτότυπων συμβάσεων ανά κατηγορία. Το επερχόμενο Μητρώο Βιοιατρικών Μελετών, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του 2025, θα ενσωματώσει τόσο τα δεδομένα των μελετών όσο και οικονομικά στοιχεία, ενώ θα συνδεθεί με το Ευρωπαϊκό CTIS.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Προώθηση κλινικών μελετών στο ΕΣΥ», ο καθηγητής Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος τόνισε τη σημασία της ύπαρξης αξιόπιστων κέντρων και εξειδικευμένων ερευνητών για την ανάπτυξη και υλοποίηση κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει τη διαδικασία αποφεύγοντας τη δημιουργία εμποδίων, ενώ προέταξε την ανάγκη στελέχωσης των γραφείων με καταρτισμένο προσωπικό.

Η συνολική στρατηγική που υιοθετείται από την ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική στον χώρο των κλινικών μελετών, ενισχύοντας τόσο την ερευνητική δραστηριότητα όσο και την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της υγείας.