Ημερίδα από ΙΣΑ και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, για τον εμβολιασμό για τον Sars-Cov-2

618
Ημερίδα από ΙΣΑ και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, για τον εμβολιασμό για τον Sars-Cov-2

Ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, με θέμα τον εμβολιασμό για τον Sars-Cov-2 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η

Γ. Πατούλης: «Η πανδημία ανέδειξε το σημαντικό ρόλο της ΠΦΥ και του θεράποντα ιατρού που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία των πολιτών και την μείωση της θνησιμότητας».

Η ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ανάδειξη του ρόλου του θεράποντα ιατρού, στην αναχαίτηση της πανδημίας ,τη διεξαγωγή του εμβολιασμού και τη μείωση της θνησιμότητας από Covid-19, αναδείχθηκε στο πλαίσιο της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας που συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, με θέμα « Εμβολιασμός κατά του Sars-CoV-2: Προοπτική και Ελπίδα», το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021.

Εκατοντάδες μέλη του ιατρικού κόσμου της Ελλάδας και της Κύπρου παρακολούθησαν την αξιόλογη αυτή επιστημονική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας ,έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα, σχετικά με τον εμβολιασμό για τον Sars-Cov-2 και την πορεία της επιδημίας.

Οι ομιλητές επεσήμαναν το σημαντικό ρόλο του θεράποντα ιατρού στην παρακολούθηση των ασθενών με covid-19 λοίμωξη, τον έγκαιρο εντοπισμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και την αποτροπή των επιπλοκών. Όπως επισημάνθηκε σε όσες χώρες η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας είναι οργανωμένη, η θνησιμότητα από την πανδημία είναι μικρότερη. Τονίστηκε ακόμα η ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του προσωπικού ιατρού, στην διαδικασία του εμβολιασμού καθώς έχει στη διάθεσή του, το ιστορικό του ασθενή και είναι ο πλέον αρμόδιος, για να καταγράψει τυχόν παρενέργειες.

Επίσης παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βιοτεχνολογία των εμβολίων RNA και DNA και τονίστηκε ότι τα εμβόλια για τον Sars-Cov-2 που παίρνουν έγκριση από τους αρμόδιους Οργανισμούς είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι Πρόεδροι ΙΣΑ και ΠΙΣ Γ. Πατούλης και Π. Αγαθαγγέλου , χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και

η Δρ Καλακούτα Όλγα, Αν. Δ/ντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Κύπρου ενώ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις έκαναν οι κ.κ. Κουτής Χαρίλαος, Ομ. Καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας, Πάνος Γιώργος,

Καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολόγος, Λοιμωξιολόγος, Δερμιτζάκης Μανώλης, Καθηγητής Γενετικής, Πανεπιστήμιο Γενεύης Μόσιαλος Ηλίας Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Πανεπιστήμιο LSE. Προεδρείο της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Φ. Πατσουράκος, Αντιπρόεδρος Α’ ΙΣΑ, Γ. Μιλτιάδους

Πρόεδρος ΕΕ ΠΙΣ & Ι.Σ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ .Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχε και το μέλος του Δ.Σ του ΙΣΑ Τ. Χατζής ενώ παρέμβαση έκανε ο Γ. Γραμματέας Σ. Τσούκαλος.

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεών του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση που περνάει η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας και την θεραπεία χρόνιων αδυναμιών του, όπως είναι η έλλειψη ΠΦΥ.Η πανδημία ανέδειξε το σημαντικό ρόλο του θεράποντα ιατρού που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία των πολιτών, την αποτροπή των επιπλοκών των ασθενών και την μείωση της θνησιμότητας από υγειονομικούς κινδύνους όπως είναι ο κορωνοιός. Ακόμα και στη διαδικασία του εμβολιασμού, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο. Ο ΙΣΑ έχει δώσει μάχη για να συμπεριληφθούν οι ιδιώτες ιατροί στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα για τον Sars-Cov-2 γιατί αυτό θα τους επιτρέψει να ενσκύψουν , ακόμη πιο εντατικά στην παρακολούθηση των ασθενών τους, και να συμβάλλουν ακόμη πιο δυναμικά στη μάχη κατά της πανδημίας.».