Johnson and Johnson: Έρχονται ανακοινώσεις για το εμβόλιο;

717
ΗΠΑ: Σύσταση εμπειρογνωμόνων για αδειοδότηση του μονοδοσιακού εμβολίου Johnson & Johnson

Το μονοδοσικό έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό της AstraZeneca λένε πολλοί ειδικοί ενώ αρκετοί  έχουν συστήσει ήδη να μην προτιμάται από τις νεότερες γυναίκες.

Για τον λόγο αυτό θεωρούν πως δεν θα ήταν λάθος να υπάρξει σύσταση και το εμβόλιο της Janssen. H επιτροπή πάντως διευρευνεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα από το εξωτερικό, ενώ μέχρι στιγμής μόνο οι ΗΠΑ και το Βέλγιο έχουν κάνει σύσταση για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με τo AstraZeneca όπου αν και υπάρχει μία κοινή γραμμή στην ΕΕ, πολλές χώρες έχουν επιλέξει τη δική τους στρατηγική ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τα ύποπτα περιστατικά.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών για όσους έχουν να κάνουν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξαιρετικά πολύ μικρός, δηλαδή 1,3 στο εκατομμύριο.

Επίσης όπως έχουν δείξει και οι μελέτες η εμφάνιση θρόμβωσης ή θρομβοπενίας είναι πιο αυξημένη σε νεότερα άτομα και ειδικά σε γυναίκες και αφορούν κυρίως εμβολιασμούς με AstraZeneca και πιο σπάνια με Johnson & Johnson.

Επομένως στην περίπτωση της Johnson & Johnson οι πιθανότητες είναι πολύ μικρότερες και από τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Όπως αναφέρει στο voria o καθηγητής φαρμακολογίας, Αντώνης Γούλας, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πολλές ομοιότητες με αυτό της AstraZeneca, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ όριο έχει υιοθετηθεί και στη χώρα παραγωγής του, τις ΗΠΑ.

Ό,τι ισχύει για το AstraZeneca ισχύει και για την Johnson & Johnson
«Ό,τι ισχύει για το AstraZeneca ισχύει και για την Johnson & Johnson. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να το δεις. Το Johnson & Johnson, παρά το γεγονός ότι είναι μονοδοσικό, έχει πάρα πολλές ομοιότητες με της AstraZeneca. Ελλείψει, λοιπόν, άλλων δεδομένων εκτιμώ ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.

Την δική της σύσταση για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών έδωσε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, λέγοντας πως θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουν τα εμβόλια mRNA.

Αθηνά Λινού για εμβόλιο : Όχι σε γυναίκες κάτω των 50
Η ίδια χαρακτήρισε «λογικό» να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ωστόσο πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Ερωτηθείσα για το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι μία στο 1 εκατομμύριο».

Αν και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε στον ΑΝΤ1, ότι δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

Όσο για το ότι είχε εξ αρχής πει και συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

Είπε τέλος ότι, «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα, όμως εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι, «δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες –κάτω των 50- το Johnson & Johnson» και συμβούλεψε τις γυναίκες κάτω των 50 να κάνουν εμβόλια mRNA.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα για το Johnson & Johnson
Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ότι δεν θα πρέπει το εμβόλιο της Johnson & Johnson να γίνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογεί τα δεδομένα, έχει αξιολογήσει και αυτό, σε ελάχιστες χώρες υπάρχουν περιορισμοί για το εμβόλιο της Johnson & Johnson».

Διευκρινίσεις Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για όσους θέλουν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση
Διευκρινιστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί θρόμβωση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν θα πρέπει να γίνει δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο. Υπάρχει και μια σειρά άλλων λόγων, υπάρχει ευρύ περιθώριο που έχει αφήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που μέσω του οικογενειακού γιατρού μπορεί να ζητηθεί να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο. Αν κριθεί από την επιστημονική επιτροπή ότι πρέπει να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, θα υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού για τον πολίτη με άλλο εμβόλιο».

Σχετικά με το τι γίνεται σε άλλες χώρες, ο Γ. Γ. του Υπ. Υγείας ανέφερε ότι «20 από τις 27 χώρες συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνεται επίσης με το ίδιο εμβόλιο της AstraZeneca, 5 χώρες συστήνουν να γίνεται η δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA και 4 δεν έχουν αποφασίσει ακόμη».

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν υπάρχει, όπως αναφέρεται από διάφορους, κύμα ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, λέγοντας ότι «την Τρίτη υπήρχαν 9.123 ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, εκ των οποίων έγιναν τα 8.750, ποσοστό 93%. Είναι το καθημερινό μας ποσοστό. Εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω και την Επιτροπή, για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Έχουν γίνει 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με ελάχιστα συμβάντα παρενέργειών. Δεν υπάρχουν περισσότερες ακυρώσεις στο σύστημα από ότι έχουμε συνήθως, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στο σύστημα».

Ο Γ.Γ του Υπ. Υγείας είπε ότι για τους νέους 18-24 ετών, για τους οποίους άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα, «υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και στην Αττική».

Χρούσος για AstraZeneca: Δεν εξηγήσαμε καλά το σκεπτικό της απόφασης
«Δεν πήγε τίποτα λάθος. Παρεξηγήθηκε η ανακοίνωση της Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΠ) για το AstraZeneca. Τα πράγματα δεν άλλαξαν» σημείωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» o Γιώργος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας και μέλος της ΕΕΠ.

«Έχουμε τέσσερα καλά εμβόλια με ελάχιστες παρενέργειες. Η Επιτροπή αποφάσισε από 30χρονων να ανεβάσει στα 60 το όριο, λόγω της φοβίας στον πληθυσμό, κυρίως για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, όπου έχουμε αυτά τα πάρα πολύ σπάνια φαινόμενα της θρόμβωσης και της θρομβοπενίας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο η ανακοίνωση έγινε γιατί άλλαξαν οι επιδημιολογικές συνθήκες. «Πριν ένα μήνα μπορούσε να κολλήσει πιο εύκολα τον ιό. Τώρα, με το τείχος της ανοσίας που έχει χτιστεί, είναι πολύ πιο δύσκολο. Ο κίνδυνος έχει ελαττωθεί. Το έβγαλε η επιτροπή από την μέση (σ.σ. το AstraZeneca) για να αποφευχθούν οι φοβίες που υπάρχουν. Η Επιτροπή το έκανε για καλό, όχι για να δημιουργήσει ανησυχία».

Όπως είπε ο γιατρός, η απόφαση για το AstraZeneca στην Επιτροπή ήταν ομόφωνη. «Μάλλον κάναμε λάθος γιατί δεν εξηγήσαμε το σκεπτικό καλά».

Παράλληλα, ο κ. Χρούσος υποστήριξε ότι ήδη έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας και πως «με λίγη προσπάθεια ακόμα θα απαλλαγούμε τελείως από τον κορωνοϊό. Όταν φτάσουμε στο 80%. Ένα εκατομμύριο δόσεις ακόμα».

Όπως εξήγησε, σε αυτούς που έχουν ανοσία περιλαμβάνονται: οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι έκαναν την πρώτη δόση αλλά και όσοι νόσησαν από την Covid 19. «Όταν αυτοί συνολικά φθάσουν στο 80% θα απελευθερωθούμε από την πανδημία. Θα πετάξουμε τις μάσκες, θα γίνουμε αυτό που ήμασταν πριν. Αυτό προχωράει ραγδαία».

Τέλος, συνέστησε όσοι έκαναν με AstraZeneca την πρώτη δόση εμβολίου να κάνουν και την δεύτερη. «Είναι προστατευτική και εναντίον της ινδικής μετάλλαξης που εξαπλώνεται. Επίσης στην δεύτερη δόση δεν είδαμε επιπλοκές του AstraZeneca. Οι ελάχιστες επιπλοκές που είδαμε ήταν στην πρώτη δόση».