Αύριο ξεπερνάμε τα 2 εκατ. εμβολισμούς γνωστοποίησε απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.
«Αύριο θα σπάσουμε το φράγμα των 2.000.000 εμβολιασμών. 1.246.256 εμβολιασμοί έχουν ήδη γίνει με την πρώτη δόση (κάλυψη 12,53%) και 686.924 εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις (κάλυψη 6,54%)» είπε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας πως σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 57.000 εμβολιασμούς και ότι συνολικά από την αρχή των εμβολιασμών στην Ελλάδα μέχρι τις 4:00 μ.μ σήμερα είχαν γίνει 1.983.180 εμβολιασμοί.
Μόνο χθες έγιναν στη χώρα μας περίπου 60.000 εμβολιασμοί, για την ακρίβεια 59.969, οι περισσότεροι μέχρι σήμερα ανέφερε ο υπ.Υγείας.
Χθες είχαμε επίσης ρεκόρ τεστ με 75.182 δειγματοληψίες, είπε ο Β.Κικίλιας θυμίζοντας πως τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε με 800 τεστ.
«Όσο περισσότερα εμβόλια έρχονται τόσο περισσότερους εμβολιασμούς θα πραγματοποιούμε» επισήμανε ο ίδιος και αναφέρθηκε στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών από τον Ιανουάριο έως σήμερα.
«Τον Ιανουάριο είχαμε 10.840 εμβολιασμούς, μέσο όρο κάθε μέρα. Τον Φεβρουάριο ανεβήκαμε στους 25.667 κάθε μέρα.
Τον Μάρτιο είχαμε 32.390 εμβολιασμούς κάθε μέρα
και τον Απρίλιο έχουμε μέχρι σήμερα 47.334 εμβολιασμούς μέσο όρο κάθε μέρα».
Μέχρι αυτή τη στιγμή για τον μήνα Απρίλιο έχουν γίνει περισσότεροι από 284.000 εμβολιασμοί, είπε ο Β.Κικίλιας και προσέθεσε ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου όλοι αυτοί που θέλουμε και πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, όπως οι ευπαθείς ομάδες οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι» αλλά και όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα έχουν εμβολιαστεί.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα, η υγειονομική λύση φαίνεται πλέον στον ορίζοντα» είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είπε ότι δίνεται μία μεγάλη μάχη σε δύο επίπεδα: αυτό της περίθαλψης και της αντιμετώπισης των ασθενών και αυτό των εμβολιασμών που συνεχίζουν να γίνονται με ασφάλεια στη χώρα μας.
Ο Β.Κικίλιας για ακόμη μία φορά εξήρε το έργο και τις προσπάθειες των υγειονομικών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία και προσέθεσε ότι εξακολουθεί να τον ανησυχεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Πέλλα.
Η προσπάθεια είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της επιδημίας με τη συμβολή όλων μας, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα είπε ο Βασίλης Κικίλιας και συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή, καθώς όπως είπε σύντομα θα πάμε σε καλύτερους μήνες μετά το Πάσχα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πορεία της επιδημίας, είπε ότι ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, αλλά και την προσπάθεια που κάνει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών να εφαρμόσει τα μέτρα, θα οδηγήσει σε μια καλύτερη εικόνα.
«Για τις δυσκολίες που έχουμε περάσει αλλά και για αυτές που θα έρθουν θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Πάντα γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Όλοι κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την προσέλευση για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι είναι υψηλή και βρίσκεται στο 93,1%. Με αφορμή την ερώτηση αυτή, είπε ότι στις 7:00 μ.μ. συμμετέχει στην Σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ με τη συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «τα πλεονεκτήματα και το όφελος του εμβολιασμού, είναι πολύ μεγαλύτερα από τις όποιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του».
Ερωτηθείς για το εάν έχουν αυξηθεί οι θάνατοι στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι με βάση τον δείκτη θνησιμότητας που δείχνει τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, «η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση, ανάμεσα σε 54 χώρες στην Ευρώπη» και κάλεσε όλους να αποφεύγουν τις συγκρίσεις με χώρες που είτε βρίσκονται στο πικ της επιδημίας είτε φαίνεται να ξεπερνούν ή να ελέγχουν την υγειονομική κρίση.
«Απλά, οργανωμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία χρειαζόμαστε» και σ’ αυτό ζητώ την προσοχή όλων, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τόνισε για ακόμη μία φορά ότι «στόχος είναι να σωθούν όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται».
O ΕΜΑ θα διεξαγάγει έρευνα για τα δεοντολογικά πρότυπα στις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V
Κορονοϊός: Οι νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση αναπτύσσουν πολύ λιγότερα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό