Κορίνα Πατέλη: Πλέον μπορούμε να ανοίξουμε ουσιαστική συζήτηση για τον καρκίνο του πνεύμονα

790

Η ύπαρξη για πρώτη φορά μιας συνολικής μελέτης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε  ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αυτή του Economist Intelligence Unit, θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης καίρια ζητήματα αναφορικά με τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα και στη χώρα μας. Πλέον υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα.

Αυτό τονίζει η πρόεδρος του πρώτου μη κερδοσκοπικού φορέα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα, «FairLife- Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα», Κορίνα Πατέλη-Bell, η οποία συμμετείχε μαζί με την Αντιπρόεδρο, Εύη Χατζηανδρέου, στο διαδικτυακό συνέδριο του The Economist με θέμα «Η Ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο του πνεύμονα στη μετά-covid εποχή».

Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε στις 2 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) παρουσιάστηκε η έκθεση του The Economist Intelligence Unit “ Breathing in a New Era: a comparative analysis of lung cancer policies across Europe”. Θα πρέπει να σημειωθεί η σημαντική πρωτοβουλία της φαρμακοβιομηχανίας MSD να στηρίξει χορηγικά την μελέτη, χάρη στην οποία αυτό το σύνθετο και πολυεπίπεδο έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

 

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, για την οποία υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από την Ε.Ε., καθώς και στη σημασία της πρόσβασης όλων στις νέες θεραπείες. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θεωρούν ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι απόλυτη προτεραιότητα, προσθέτοντας ότι το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας  και οι επαγγελματίες υγείας, σε συνεργασία με τους -ιδιαίτερα ενεργούς- εκπροσώπους των ασθενών, θα συμβάλουν σε ένα αποτελεσματικό εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο.

Η δημιουργία του FairLife LCC  έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στον χώρο της εκπροσώπησης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα, ένα κενό που εντόπισε η μελέτη του Economist Intelligence Unit, τόνισε η πρόεδρος του FairLife LCC Κορίνα Πατέλη-Bell.  Κατά την ομιλίας της ανέφερε ότι καινοτόμα φάρμακα, ενώ βρίσκονται  σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών στο εξωτερικό, παραμένουν απροσπέλαστα για ασθενείς στην Ελλάδα. Ελάχιστες κλινικές μελέτες διενεργούνται στη χώρα μας, ενώ λόγω γραφειοκρατίας και νομοθετικού πλαισίου, αποκλείεται η εναλλακτική δυνατότητα πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα που μπορεί να είναι η μοναδική λύση για τους ασθενείς.

Αναφορικά με τους κύριους στόχους του FairLife LCC δήλωσε: “ Με χαρά είδα ότι από τους κύριους στόχους που θέσαμε ως προτεραιότητες από την αρχή ήταν αντικείμενα της θεματολογίας της σημερινής ημερίδας – και σημεία που έχουν εντοπιστεί ότι χρήζουν άμεσης δράσης. Το πρώτο είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με την αξονική χαμηλής ακτινοβολίας σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο. Μια διαγνωστική εξέταση που -όπως συζητήθηκε- μπορεί να αυξήσει τη διάγνωση σε πρωιμότερα και όχι προχωρημένα στάδια καρκίνου του πνεύμονα και να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών. Ευελπιστούμε πως η αποζημίωση της συγκεκριμένης εξέτασης θα μπορέσει να μπει στον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του υπουργείου. Το δεύτερο αφορά την ανάλυση των βιοδεικτών στον καρκίνο του πνεύμονα. Η αξία των βιοδεικτών αναλύθηκε εκτενώς, από τους ειδικούς και είναι αδιαμφισβήτητη για το όφελος που έχουν για τους ασθενείς, προκειμένου να τους χορηγηθεί μια εξατομικευμένη θεραπεία. Το να χορηγούνται δωρεάν φάρμακα που να βασίζονται σε συγκεκριμένους βιοδείκτες, αλλά οι βιοδείκτες αυτοί να μην αποζημιώνονται δεν συμβαδίζει με κοινή λογική, περιορίζοντας αυτόματα τη χρήση τους σε όσους μπορούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν”.

 

Η Εύη Χατζηανδρέου, ιατρός εξειδικευμένη στη δημόσια υγεία και αντιπρόεδρος του FairLife LCC, η οποία είχε μαζί με την Mary Bussell, επικεφαλή του Lung Cancer in Europe, τον συντονισμό πάνελ συζήτησης με θέμα: «Τhe role of stakeholders in ensuring a successful cancer control plan», τόνισε, μεταξύ άλλων ότι  τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην Ελλάδα σε σχέση με την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, δεν οφείλονται μόνον στην έλλειψη πόρων, αλλά κυρίως στην έλλειψη θεσμών και διαδικασιών, δηλαδή στην έλλειψη σωστής οργάνωσης της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα αρχής γενομένης από την έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και registries. Εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό και την απογοήτευσή της που η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμα κάποιο ίδρυμα παρηγορητικής-ανακουφιστικής φροντίδας (hospice) για τους ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου».

«FAIRLIFE- ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ»

Ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας για τον καρκίνο του πνεύμονα «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» δημιουργήθηκε στη μνήμη του Simon Βell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

Η αποστολή του FairLife L.C.C. είναι να υποστηρίξει τον ασθενή που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα σε όλη τη δύσκολη διαδρομή του από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας, την πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες, καθώς και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.