Κορονοϊός: Αλλάζει την ισορροπία των δεδομένων η μετάλλαξη Δέλτα

829
Πόσο διάστημα μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα της Covid-19

Αλλάζει αρκετά την ισορροπία των δεδομένων η “Δ”, που έχει καταγραφεί σε 97 χώρες, όπως και στην Ελλάδα, αλλά και τις σκέψεις των ειδικών για το πως θα πορευτούμε τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.

Η συζήτηση  είναι πως θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τη διασπορά της στην κοινότητα μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ηδη καταγράφονται περιστατικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, την Κρήτη, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και έκανε λόγο για εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ύποπτων, αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών με στόχο την καθυστέρηση της διασποράς. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτό το στέλεχος θα επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο. Η μετάλλαξη “Δ” είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό, αλλά και 40 έως 60% σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη .

Οπως είπε, η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα πιθανόν να οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, αλλά και στη διασπορά της μετάλλαξης “Δ”. Ιδιαίτερα αυξημένη, όπως είπε, είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης “Δ”, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα που είχαν νοσήσει.

Βασκοί πυλώνες της νέας πρόκλησης

Εντατικοποίηση των εμβολιασμών και ειδικά αυτών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή όλων των πολιτών άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τα δεδομένα τα ποσοστά εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 50 έως 64 ετών είναι σημαντικά χαμηλά και πρέπει να πεισθούν ότι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει άμεσα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Παράλληλα οι νέοι θα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. “Μόνη λύση για τον περιορισμό της νέας αύξησης των κρουσμάτων αλλά και για την αποφυγή εμφάνισης νέων μεταλλάξεων είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στο δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Επίσης η εντατική ιχνηλάτηση των νέων και ο συνεχής έλεγχος με την εβδομαδιαία χρήση των self test είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η επιτροπή προτείνει οι νέοι, εμβολιασμένοι και μή, επιστρέφοντας από τις ολιγοήμερες διακοπές τους να κάνουν ένα self test.

Εδωσε ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους και αναφέρθηκε στην εισήγηση για μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που δεν υπάρχει συγχρωτισμός και την διατήρηση της χρήσης της σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους αλλά και εξωτερικούς με συγχρωτισμό. “Με έκπληξη διαπιστώσαμε λάθος μήνυμα, ότι η επιτροπή εισηγήθηκε πετάξτε τις μάσκες”, ανέφερε. Η διασπορά της μετάλλαξης “Δ” και η πορεία της πανδημίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό εμβολιασμού αλλά και τη συμπεριφορά του καθενός μας”.

Σύμφωνα με έκθεση του ECDC η επικράτηση της μετάλλαξης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοήματα. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους και ανεμβαλίαστους.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε χώρες που η μετάλλαξη έχει επικρατήσει και παρά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλίες ή οι θάνατοι, λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Στα 27 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων

Το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έπεσε κατά 5 έτη, δηλαδή βρίσκεται στα 27 έτη. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18-24 ετών και στη συνέχεια τους 25-34 ετών. Αυτές οι ηλικίες, είπε, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων. Σε κάποιες περιοχές, σημείωσε, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.

Σταθεροποίηση παρατηρείται στο δείκτη θετικοτητας στο 1,1%, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σταδιακά καθώς και ο αριθμός των νοσηλευόμενων που ανέρχεται σε 700 ασθενείς στην επικράτεια. Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού.

Οι προβλέψεις μιλούν για μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ στους 100 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς και των θανάτων σε 10 ανά ημέρα.

“Ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας, καθώς είχαμε μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 75% και μείωση των θανάτων κατά 50%”, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.