Μέσω του εμβολιασμού η ένταση της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελεγχόμενη και η πίεση στα συστήματα υγείας είναι πολύ περισσότερο διαχείρισιμη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Είναι χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ότι δεν έχει παρατηρηθεί κύμα υψηλής έντασης σε χώρες που έχουν ξεπεράσει το 50% στο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πανδημία περνάει σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης, με την πτώση των συνολικών διαγνώσεων και των θανάτων να βρίσκεται στην πιο μακροχρόνια συρρίκνωση εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αυτή η συρρίκνωση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η σταθερότητα που βλέπουμε στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έχει γίνει με πολύ ηπιότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης και αυτό μας δίνει μία αισιοδοξία.
Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων δείχνει σταθερότητα με 1% λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα.
Σταθερή εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φαίνεται σταθερός, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid βρίσκεται στο επίπεδο των 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων παραμένει κοντά στο 1 μεσοσταθμικά.
Στοιχεία για self-tests
Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 55 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 41 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 115.000.
Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 237 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,8 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων εξακολουθεί να μειώνεται, με 7% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 424.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε, επίσης, μείωση της τάξεως του 10% και καταγράφηκαν περίπου 6.900 ανά ημέρα.
Η επιδημία στην Ευρώπη για δεύτερη εβδομάδα δείχνει μικρή τάση επιδείνωσης. Παρατηρήθηκε 8% αύξηση στις διαγνώσεις και 9% στους θανάτους.
Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 133.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 2.000 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 20 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…
Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…
Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…
Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…
Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…
Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…
This website uses cookies.