ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μελέτη: Αυξάνεται η ανταπόκριση του κόσμου στα εμβόλια

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την εταιρία Kekst CNC, η ανταπόκριση του κόσμου προς το εμβόλιο κατά της Covid-19 αυξάνεται σε πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ ή ακόμα και τη Γαλλία, όπου επικρατεί σκεπτικισμός.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε έξι χώρες (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Σουηδία) και δείχνει παντού μια ξεκάθαρη ανοδική τάση σε σχέση με το τέλος του 2020.

Έτσι, στη Γαλλία, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν ένα εμβόλιο ή δηλώνουν ότι το έχουν ήδη κάνει, συγκριτικά με μόλις 40% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αύξηση είναι ακόμα πιο θεαματική στη Σουηδία, με 76% θετικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό συγκριτικά με 51% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα όπου το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο, 89%, συγκριτικά με 65% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, οι ερωτηθέντες είναι πολύ πιο επικριτικοί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας στις χώρες τους.

Ενώ 3 στους 4 Βρετανούς είναι ικανοποιημένοι με την ταχεία εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα τους, το ποσοστό κατακρημνίζεται σε άλλες χώρες, στις οποίες έγινε η έρευνα, στο 32% στις ΗΠΑ, στο 22% στη Γαλλία και ακόμα στο 20% στη Σουηδία.

Ερωτηθέντες για το ποιες χώρες που θεωρούν ότι είναι οι πιο αποτελεσματικές στον τομέα αυτό, στην κορυφή βρίσκονται το Ισραήλ –όπως είναι αναμενόμενο– όπου το ήμισυ του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμούν πάνω απ’ όλα να διατηρηθούν τα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού σε σχέση με την οικονομία.

Έτσι, 6 στους 10 Βρετανούς επιθυμούν να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε σχέση με την προστασία της οικονομίας. Το ποσοστό διαμορφώνεται στο 50% στην Ιαπωνία (έναντι 18% που τάσσεται υπέρ της οικονομίας) και στο 47% στη Γερμανία και τη Σουηδία (συγκριτικά με 31% και 29%, αντίστοιχα, υπέρ της οικονομίας).

Μόνο στη Γαλλία είναι μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που επιθυμούν κατά προτεραιότητα επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας (38% έναντι 36% υπέρ της ανακοπής της διασποράς).

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην πιθανή άρση των περιορισμών, ακόμα και στην περίπτωση καθαρής μείωσης στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αντιτίθεται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο φέτος, ξεκινώντας από τους ίδιους τους Ιάπωνες, οι οποίοι επιθυμούν μόνο σε ποσοστό 16% να λάβει χώρα το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός.

Η έρευνα διεξήχθη στα μέσα Φεβρουαρίου σε διάστημα 10 ημερών, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα. Το ποσοστό λάθους είναι 3,3% για όλες τις χώρες.

Ανθή Ιωαννίδου

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

5 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.