Μια νέα επιστημονική έρευνα έδειξε πώς η Covid-19 και το αιμορραγικό εγκεφαλικό αποτελούν θανατηφόρο συνδυασμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου του ασθενούς κατά περίπου δυόμισι φορές, σε σχέση με όσους έχουν υποστεί μόνο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επίσης, οι ασθενείς που επιβιώνουν μετά από Covid-19 και αιμορραγικό εγκεφαλικό, μένουν περισσότερο στο νοσοκομείο, εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές και έχουν γενικά χειρότερη έκβαση της πορείας τους, σε σχέση με όσους δεν έχουν το «δίδυμο» κορονοϊού-εγκεφαλικού. Οι παχύσαρκοι και οι διαβητικοί κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας ‘Ανταμ ντε Χάβενον του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν στοιχεία από 568 αμερικανικά νοσοκομεία, συγκρίνοντας 23.378 ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό αλλά χωρίς Covid-19, με 771 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν για Covid-19 και οι οποίοι έπαθαν επίσης αιμορραγικό εγκεφαλικό στη διάρκεια της νοσηλείας τους ή λίγο πριν.
Πρόσφατες μελέτες είχαν δείξει ότι η λοίμωξη Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, της συνηθέστερης μορφής εγκεφαλικού, που προκαλείται από το μπλοκάρισμα κάποιας αρτηρίας, η οποία τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο. Έως τώρα λίγα πράγματα ήσαν γνωστά για τη σχέση Covid-19 και αιμορραγικού εγκεφαλικού, της σπανιότερης μορφής εγκεφαλικού, που προκαλείται από τη ρήξη κάποιου εγκεφαλικού αγγείου. Υπάρχουν δύο τύποι αιμορραγικών εγκεφαλικών: η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία μέσα στον ίδιο τον εγκεφαλικό ιστό και η υπαραχνοειδής αιμορραγία στην επιφάνεια του εγκεφάλου.
Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι 559 ασθενείς με Covid-19 και ενδοεγκεφαλική αιμορραγία είχαν μεγαλύτερη ενδονοσοκομειακή θνητότητα (46% έναντι 18%) σε σχέση με όσους είχαν πάθει μόνο εγκεφαλικό, μακρύτερη νοσηλεία (21 έναντι δέκα ημερών) και μακρύτερη παραμονή στη ΜΕΘ (16 έναντι έξι ημερών). Ανάλογη ήταν η εικόνα στους 212 ασθενείς με Covid-19 και υπαραχνοειδή αιμορραγία, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θανάτου μέσα στο νοσοκομείο (43% έναντι 15%), μακρύτερη νοσηλεία (27 έναντι 13 ημερών) και μακρύτερη παραμονή στη ΜΕΘ (22 έναντι εννέα ημερών).
Στη διάρκεια της νοσηλείας τους οι ασθενείς με Covid-19 και εγκεφαλική αιμορραγία (είτε ενδοεγκεφαλική είτε υπαραχνοειδή) είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να διασωληνωθούν και να εμφανίσουν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, οξεία νεφρική ανεπάρκεια ή πνευμονική εμβολή, σε σχέση με όσους νοσηλεύονταν μόνο για εγκεφαλικό.
Σχεδόν οι μισοί ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω Covid-19, έπαθαν το εγκεφαλικό μετά την εισαγωγή τους. Μία πιθανή αιτία γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι στους ασθενείς αυτούς χορηγήθηκαν αντιπηκτικά φάρμακα που μπορεί να αύξησαν τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Κορονοϊός: Πόσα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα 14/4 ο ΕΟΔΥ
Κορονοϊός: Ποιά φάρμακα μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…
Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…
Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…
Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…
Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…
Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…
This website uses cookies.