Την εκπαίδευση Ελλήνων γιατρών και την εισαγωγή στην καθημερινή ιατρική πρακτική πολύ εξειδικευμένων επεμβάσεων είχε στόχο η διαδικτυακή ζωντανή σύνδεση από την αίθουσα του χειρουργείου, μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού που συντόνισε η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Τρεις γυναίκες, οι οποίες πριν από οκτώ, επτά και πέντε χρόνια, διαγνώστηκαν με καρκίνο (οι δύο εξ αυτών με καρκίνο μαστού) αποφάσισαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους τότε, με τη μέθοδο κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα στις θεραπείες τους για την καταπολέμηση του καρκίνου (χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες). Σήμερα, και μετά την αποθεραπεία τους, οι γυναίκες αυτές επέστρεψαν για τη μεταμόσχευση του φλοιού των ωοθηκών τους, ώστε να προχωρήσουν, καταρχήν σε προσπάθεια φυσικής σύλληψης και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό να καταφύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Γιατροί από τις Μαιευτικές- Γυναικολογικές Κλινικές 13 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, τρεις λαπαροσκοπικές πρωτοποριακές επεμβάσεις, με την τιμητική παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών και βιολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital), με επικεφαλής τον καθηγητή και Διευθυντή του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής καθηγητή Πίτερ Ζόλταν.
«Αυτό που κάναμε είναι μεταμόσχευση κομματιών ωοθηκικού ιστού σε γυναίκες οι οποίες είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες για την αντιμετώπιση καρκίνου. Γίνεται για τη συντήρηση της γονιμότητας και ουσιαστικά επανατοποθετούμε τον ωοθηκικό ιστό που είχε ληφθεί από τις ίδιες πίσω στις ωοθήκες τους. Η μέθοδος δεν θεωρείται πειραματική αλλά ούτε και καινούρια. Στη Νορβηγία έχουν δώσει ωοθηκικό ιστό 350 γυναίκες, μεταμοσχεύθηκαν 85 και προέκυψαν 9 κυήσεις. Το ένα παιδί αναμένεται να γεννηθεί αυτές τις ημέρες» , δήλωσε ο καθηγητής.
Κλειδί η σωστή ενημέρωση και η συνεργασία με τον γιατρό
Οι ασθενείς, αναπαραγωγικής ηλικίας, πριν υποβληθούν σε θεραπεία για τον καρκίνο, θα πρέπει να ενημερώνονται για τους τρόπους διατήρησης της γονιμότητάς τους ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής.
«Με τις σημερινές δυνατότητες, αυτό δεν συνεπάγεται καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας του καρκίνου. Και η μέθοδος της κρυοσυντήρησης και στη συνέχεια της μεταμόσχευσης, έχει καταδείξει πλέον διεθνώς εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας», προσέθεσε και συνεχάρη την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής για την πρωτοβουλία ανάδειξης του θέματος και την πρόσκληση ενός κορυφαίου επιστήμονα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο.
Οι περισσότερες γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο δεν γνωρίζουν τα διαθέσιμα όπλα και τις δυνατότητες που δίνει η επιστήμη για την διατήρηση της γονιμότητάς τους, ανέφερε ο Δημήτριος Παπαθεοδώρου, Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο “Ο Άγιος Σάββας”, τονίζοντας επίσης τον σημαντικό ρόλο τού γιατρού στην έγκαιρη ενημέρωση. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο γεγονός μίλησε για «μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθει σε επαφή ένα μεγάλο κομμάτι των δημόσιων γυναικολογικών κλινικών με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Η πλειοψηφία τέτοιων περιστατικών απευθύνεται σε δημόσια νοσοκομεία», σημείωσε.
Για τεράστια ελπίδα για τη γονιμότητα της γυναίκας που σε νεαρή ηλικία είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει έναν καρκίνο μίλησε από την πλευρά του ο Γεώργιος Βοργιάς, Γυναικολόγος Ογκολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής ΕΣΥ, στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιώς “Μεταξά”.
«Σκοπός μας είναι να επανέλθει η γονιμότητα αυτών των γυναικών σε χρόνο που οι ογκολόγοι τους έκριναν ότι μπορεί να γίνει», ανάφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ), Κωνσταντίνος Πάντος. «Η επιστήμη πια μας δίνει αυτές τις δυνατότητες και πρέπει να τις αξιοποιούμε» προσέθεσε.
Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…
Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…
Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…
Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…
Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…
Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…
This website uses cookies.