Σήμερα, 4 Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), η οποία αποτελεί βασική πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της Διεθνούς Εταιρείας για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (International Papillomavirus Society).
“Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αυτής ημέρας το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει την ανάγκη εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων ως σημαντική κοινωνική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας”, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Το 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), αναγνωρίζοντας το μείζον αυτό ζήτημα Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε μια Παγκόσμια Στρατηγική για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας, θέτοντας στρατηγικούς στόχους μέχρι το 2030 και το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μέσω του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου» , στηρίζει την αντιμετώπιση καρκίνων που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και άλλων HPV-σχετιζόμενων καρκίνων.
Εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030
“Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ενός Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030. Μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανανεώνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, συστήνοντας τον εμβολιασμό κατά του HPV τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια για τις ηλικίες 9-18 ετών.
Παράλληλα, εφαρμόζουμε την καινοτομία του ψηφιακού βιβλιαρίου εμβολιασμού, διευκολύνοντας γονείς και επαγγελματίες υγείας, ώστε να εμβολιαστούν έγκαιρα κορίτσια και αγόρια, ενώ για πρώτη φορά θα μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού”, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
ΕΛΛΟΚ : Απαιτείται εθνική στρατηγική
Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη για τον Ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών, σε συνδυασμό με περιοδικούς συστηματικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους. Η ενσωμάτωση και καθιέρωση του HPV DNA test για την ανίχνευση των ογκογόνων τύπων του ιού ΗPV, μπορεί να επιφέρει μεγάλη μείωση του αριθμού εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό HPV και σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό να οδηγήσει στην εξάλειψη της εμφάνισης του ιού.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, η διεθνής πρακτική αποδεικνύει ότι η καθιέρωση ενός εθνικού συστηματικού εμβολιαστικού προγράμματος και στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σε συνδυασμό με συστηματικά προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων, αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για τον έλεγχο και την εξάλειψη των καρκίνων που οφείλονται στον ιό HPV.
Η ΕΛΛΟΚ τονίζει ότι έχει προσυπογράψει την κοινή θέση των 125 φορέων που υποστηρίζουν την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ., και σε πλήρη εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, εστιάζει στην υιοθέτηση από τη χώρα μας μίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του HPV, απευθύνοντας πρόσκληση σε δράση προς την Ελληνική Πολιτεία, η οποία θα περιλαμβάνει τις παρακάτω συστάσεις:
1. Την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για τον Έλεγχο του Καρκίνου, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο με προτεινόμενες δράσεις για εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού HPV, ανεξαρτήτως φύλου, ώστε μέχρι το 2030 να έχει εμβολιασθεί το 90% του εφηβικού πληθυσμού
2. Πρόληψη της HPV-μόλυνσης με εμβολιασμό και ενηλίκων, ανεξαρτήτως φύλου
3. Έγκαιρη ανίχνευση του (προ)καρκίνου τραχήλου με HPV τεστ, εγκεκριμένο και αποζημιούμενο από τον ΕΟΠΥΥ
4. Βελτίωση της θεραπείας των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV
5. Βελτίωση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τον ρόλο του ιού ΗPV στην εμφάνιση καρκίνου