ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παραλλαγή Ομικρον: Σε πόσες χώρες έχει εντοπιστεί

Ο υπογράμμισε πως «προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μειώνουν την εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία από τη φυσική ανοσία».

Το στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού έχει εντοπισθεί σε 57 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην Εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επικαιροποίηση του ΠΟΥ για την Covid-19 επισημαίνεται πως «αυτή τη στιγμή κρούσματα του Όμικρον έχουν αναφερθεί σε 57 χώρες σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ».

Ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφονται αυξάνεται γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής.

Μολονότι «παραμένει άγνωστο τι προκαλεί το φαινόμενο αυτό», είναι πιθανό να προκαλείται από την εξάπλωση της Όμικρον σ’ αυτή την περιφέρεια καθώς και από την αύξηση των διαγνωστικών τεστ για την παρουσία του κοροναϊού αφού το στέλεχος αυτό χαρακτηρίσθηκε «παραλλαγή ανησυχίας».

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε πως «προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μειώνουν την εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία από τη φυσική ανοσία».

Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτό εξηγεί «γιατί η παραλλαγή φαίνεται να εξαπλώνετα γρήγορα σ’ ένα πληθυσμό με υψηλή ανοσία, όπως στη Νότια Αφρική».

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του στελέχους Όμικρον. «Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δεδομένα για να εκτιμήσουμε αν οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη προστασία από την προκαλούμενη από τα εμβόλια ανοσία, καθώς και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, περιλαμβανομένης της χρήσης πρόσθετων εμβολιαστικών δόσεων», αναφέρουν οι ειδικοί. Υπογραμμίζεται πως «ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται με εταίρους για να παρακολουθεί και να αξιολογεί αυτά τα δεδομένα μόλις καθίστανται διαθέσιμα».

Ο οργανισμός επισημαίνει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες «η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχει πλεονέκτημα επί άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν». Ταυτόχρονα οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη «αν αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένη μεταδοτικότητα». Οι πληροφορίες για την κλινική σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι επίσης περιορισμένες. Αναφερόμενοι στις 212 μολύνσεις με το στέλεχος αυτό οι οποίες εντοπίσθηκαν σε 18 χώρες της ΕΕ, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πορεία της νόσου ήταν «ασυμπτωματική ή ήπια».

 

Newsroom

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.