Pfizer/BioNtech: Αυτά είναι τα νέα εμβόλια που ετοιμάζουν

690

Σήμερα, το πρέπει να αποθηκεύεται στους -80 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να μένει σταθερό για αυτό το διάστημα, αν και μπορεί να διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες και σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η BioNTech, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανέπτυξε το εμβόλιο Covιd-19 που παράγει η , ετοιμάζει μια νέα βερσιόν του εμβολίου που θα συντηρείται σε απλό ψυγείο, μια βελτίωση που θα βοηθήσει σημαντικά την ανοσοποίηση φτωχών χωρών. Παράλληλα, οι δύο εταιρείες εξετάζουν ενδεχόμενη τροποποίηση του εμβολίου για τις ενισχυτικές δόσεις που ίσως απαιτηθούν στο μέλλον.

Μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ούγκουρ Σαχίν ανέφερε ότι η εταιρεία του ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτημα αδειοδότησης για μια νέα βερσιόν του εμβολίου Comirnaty η οποία θα συντηρείται έως και έξι μήνες σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών.

Σήμερα, το εμβόλιο πρέπει να αποθηκεύεται στους -80 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να μένει σταθερό για αυτό το διάστημα, αν και μπορεί να διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες και σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Και οι δύο εταιρείες έχουν δηλώσει ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν αποκλείεται να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις περίπου ένα χρόνο αργότερα, καθώς η ανοσία δεν αποκλείεται να φθίνει.

Ωστόσο η παρακολούθηση των εθελοντών που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές δείχνει ότι η ανοσοαπόκριση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα τουλάχιστον έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, δημιουργώντας ελπίδες ότι η ενισχυτική δόση δεν θα χρειάζεται τόσο γρήγορα.

Όπως αναφέρει το Clinical Trials Arena, η BioNTech και η Pfizer εξετάζουν δύο πιθανές στρατηγικές για τις ενισχυτικές δόσεις: είτε επανάληψη του εμβολιασμού με το Comirnaty, είτε χορήγηση μιας νέας βερσιόν του εμβολίου που σχεδιάστηκε ειδικά για το μεταδοτικό στέλεχος B.1.351 του κοροναϊού, το οποίο πρωτοανιχνεύθηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική και πλέον έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες.

Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή, ειδικοί θεωρούν ότι η μακροπρόθεσμα η βέλτιστη στρατηγική ίσως είναι η επαναχορήγηση του αρχικού εμβολίου.

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου

Κικίλιας: Συνάντηση με τον πρώτο εμβολιασθέντα κατά του κορονοϊού