Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι παραλαβές των self test, προτεραιότητα στα οποία θα έχουν οι μαθητές, οι πολίτες 18-67 ετών και τέλος η ηλικιακή ομάδα άνω των 67 ετών, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρρακάκης, μιλώντας στον ρ/σ Real.
To self test «θα το παραλαμβάνει κάποιος από ένα φαρμακείο, θα γίνεται στο σπίτι και θα υπάρξει μια πλατφόρμα, όπου ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη θα εκδίδεται μια βεβαίωση είτε για τους μαθητές, είτε για τους εργαζόμενους», πρόσθεσε.
Πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός
Αναφερόμενος στη διαδικασία του εμβολιασμού ο κ. Πιερρακάκης είπε πως τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 690.000 πολιτών από 65 μέχρι 69 ετών, εκ των οποίων οι 113.000 διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση κι έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα μηνύματα για ραντεβού. Από αυτούς οι 90.000 έχουν ήδη επιβεβαιώσει, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως επισήμανε, το σύστημα του εμβολιασμού είναι ξεχωριστό σε σχέση άλλων ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποίησαν call centers, υπάρχει ταχύτητα και ποιοτικός τρόπος, καθώς δεν σημειώνονται ουρές.
Υπογράμμισε δε, ότι «χθες είχαμε και ρεκόρ στον αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών που έφτασαν τους 39.244. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πάνω από 330.000 ραντεβού με μέσο όρο 55.000 την ημέρα». Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε με το που φτάνουν τα εμβόλια να γίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτήν την στιγμή έχουμε 1.739.000 εμβολιασμούς πρώτης και δεύτερης δόσης. Συγκεκριμένα, 1.114.370 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ 624.681 έχουν κάνει και τις δυο δόσεις».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι στις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών κι όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Αυτό σημαίνει ότι το τείχος ανοσίας έχει αρχίσει να χτίζεται», τόνισε. Σχετικά με τη βεβαίωση του εμβολιασμού, σημείωσε: «στήσαμε ένα σύστημα εξ αρχής ψηφιακό, άρα ήταν εύκολο να βγάλουμε μια βεβαίωση. Δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά αφορά πρώτον τον εμβολιασμό, δεύτερον να έχει περάσει την ασθένεια και τρίτον να έχεις κάνει τεστ εντός συγκεκριμένων ωρών πριν διαβείς τα σύνορα. Αυτά τα τρία είναι ισοδύναμα κι έχεις ένα πιστοποιητικό με έναν κωδικό QR και μπορείς να περάσεις ευκολότερα τα σύνορα. Είναι μια γρηγορότερη διέλευση».
Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται
ΠΟΥ: Αναμένεται συμπληρωματική έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού