ΠΟΥ: Ανησυχία για το αν είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στις μεταλλάξεις

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Κλούγκε, την ώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα ήδη.

Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, με τη στήριξη όλων των φαρμακευτικών εταιρειών, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ο Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξή του στο AFP, ενώ παραδέχθηκε ότι «ανησυχεί» για τις επιπτώσεις των παραλλαγμένων στελεχών στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Κλούγκε, την ώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα ήδη από το ξεκίνημά της λόγω της έλλειψης εμβολίων και των εντάσεων μεταξύ των Βρυξελλών και ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών. «Οι συνήθως ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αυξήσουν δραστικά τις παραγωγικές δυνατότητές τους, αυτό έχουμε ανάγκη», υπογράμμισε ο Χανς Κλούγκε.

Στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου φτάνει μόλις το 2,5%. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις αρκετών εταιρειών ότι θα αυξήσουν τις παραδόσεις εμβολίων αναπτερώνει τις ελπίδες για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού: «αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ανησυχώ», παραδέχθηκε ο κ. Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να προετοιμαστούμε για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της αλληλούχισης του γονιδιώματος του κορωνοϊού». «Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι έναντι του ανθρώπου, αλλά δεν είναι ένας νέος ιός, πρόκειται για μια εξέλιξη του ιού που προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανθρώπους-ξενιστές», υπενθύμισε.

«Το τούνελ είναι λίγο πιο μεγάλο»

Από τις 53 χώρες που ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως ορίζεται από ΠΟΥ (κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Ασία), οι 37 έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία και 17 του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Μολονότι η κατάσταση μοιάζει αυτή τη στιγμή πιο δύσκολη σε σχέση με την εποχή που άρχισαν να διανέμονται τα πρώτα εμβόλια, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν αισιόδοξοι. «Θα είμαι ειλικρινής: πιστεύω ότι το τούνελ θα είναι λίγο πιο μεγάλο απ΄ ό,τι θεωρούσαμε τον Δεκέμβριο, όμως αυτή θα είναι μια χρονιά πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε σχέση με την προηγούμενη», υπογράμμισε. «‘Η’ λύση, ή ‘η’ στρατηγική δεν υπάρχουν. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και βρισκόμαστε στη διαδικασία να βελτιωνόμαστε», επεσήμανε.

Ο Χανς Κλούγκε επανέλαβε την έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τις χώρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν εμβόλια, προτείνοντας οι πλούσιες χώρες να επιταχύνουν τη διάθεση δόσεων σε φτωχές χώρες αφού πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. «Ίσως αν οι χώρες της ΕΕ φτάσουν να εμβολιάσουν το 20% του πληθυσμού τους – 20% σημαίνει τους ηλικιωμένου, το υγειονομικό προσωπικό, τα άτομα με συννοσηρότητες – τότε ίσως να είναι η ώρα να μοιραστούν τα εμβόλια», πρότεινε.

Το όριο των 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 παγκοσμίως ξεπεράστηκε την Τρίτη, με το 65% των δόσεων αυτών να έχει χορηγηθεί στα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα, κατά τα κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Γνωρίζουμε ότι στη ΕΕ, στον Καναδά, στη Βρετανία, τις ΗΠΑ οι παραγγελίες ξεπέρασαν κατά τέσσερις με εννέα φορές τις απαραίτητες δόσεις. Άρα δεν είναι ανάγκη να φτάσουν το 70% (σ.σ. εμβολιασμένων επί του συνόλου του πληθυσμού) για να μοιραστούν (τα εμβόλια) με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία ή την Αφρική».

Αν και ο ΠΟΥ διάκειται θετικά έναντι της δημιουργίας πιστοποιητικών εμβολιασμού προκειμένου να παρακολουθείται η πορεία των εκστρατειών, ο Κλούγκε επέκρινε την προοπτική δημιουργίας εμβολιαστικού διαβατηρίου που θα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορεί κανείς να ταξιδέψει. «Είναι ξεκάθαρα κάτι που δεν προσυπογράφουμε, διότι θα αυξήσει τις ανισότητες και εγείρει πολλά ερωτήματα», δήλωσε.

Newsroom

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.