Συνεχίζει το ταξίδι της η ομάδα προώθησης της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σκέψης στο εξωτερικό

511

Η προτομή του Ιπποκράτη έφτασε στο Βουκουρέστι, 4ο σταθμό του ταξιδιού, που ξεκίνησε από την Λάρισα, πέρασε από την Κύπρο και το Βελιγράδι και συνεχίζει για τους επόμενους προορισμούς, που είναι συνολικά 35.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών με στόχο, «τον Αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη στην Κω για όλους τους του Κόσμου».

Υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και το πανεπιστήμιο Carok Davila του Βουκουρεστίου διοργάνωσαν ημερίδα, αφιερωμένη στην Ιπποκρατική Ιατρική και Ηθική. Στο πλαίσιο της ημερίδας τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Monza Metropolitan στο Βουκουρέστι, προτομή του Ιπποκράτη, δωρεά του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, από τον πρόεδρο του Γ. Πατούλη και τους αντιπροέδρους του Ινστιτούτου Κ. Κουσκούκη, Κ. Πάντο και τον γγ Α. Πολυδώρου. Παρέστησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας της Ρουμανίας, η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία Σοφία Γραμματά και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Χρίστος Σεφέρης.

«Η Ιπποκρατική Σκέψη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ -θα εργαστούμε για τη διάδοση σε όλο τον κόσμο της πολύτιμης παρακαταθήκης που μας άφησε ο πατέρας της Ιατρικής» τόνισε κατά την ομιλία του ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Γ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής, έχει αναλάβει σειρά σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών που υπηρετούν το ιδεώδες της αναβίωσης και διάδοσης της Ιπποκρατικής Σκέψης και Ηθικής ανά τον κόσμο. Αναφέρθηκε στη σημασία ενίσχυσης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για έναν ανερχόμενο κλάδο της οικονομίας και ανέλυσε τους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών μεταξύ των οποίων είναι: η δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής Φιλοσοφίας, η διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο με την Iπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και ηθική και η ανάπτυξη και υλοποίηση δραστηριοτήτων, που άπτονται της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην Ιπποκρατική Ιατρική.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Carol Davila στο Βουκουρέστι, Zinga Viorel.

«Προσπαθώντας να “οικοδόμησω” αυτή την ομιλία, ξεκινώ από τη σκέψη του περασμένου αιώνα του μεγάλου Ρουμάνου φιλοσόφου Πέτρε Τσουτσια “ιατρική είναι η τέχνη της θεραπείας που θεωρητικά δεν έχει όρια”.

Και μετά επέστρεψα στην Αρχαία Ελλάδα για να επαναφέρω συνολικά στο μυαλό μας το πρότυπο του πατέρα της ιατρικής του Ιπποκράτη που λέει “ας εξετάσουμε τι έγινε, ας μάθουμε τι είναι το παρόν και ας εφαρμόσουμε όσα μάθαμε”». Ο πρύτανης προσκάλεσε τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Γιατρών Γ. Πατούλη, να τοποθετήσουν την προτομή του Ιπποκράτη στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου Carol Davila, τον Οκτώβριο.

«Το πανεπιστήμιο Carol Davila είναι πάντα ανοιχτό σε τέτοιες πρωτοβουλίες που προωθούν και αναπτύσσουν την γνώση», είπε και συνεχάρη την ελληνική αποστολή για την πρωτοβουλία της.

Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών έρχεται σε επαφή με ιατρικές σχολές του εξωτερικού ώστε να αναβιώσουν ξανά τον όρκο Ιπποκράτη και να τεθούν οι βάσεις για την προώθηση της ιπποκρατικής σκέψης και του ιατρικού Τουρισμού. «Δημιουργούμε στη συνείδηση του κάθε γιατρού ότι μια φορά στη ζωή του πρέπει να περάσει από Κω, πατρίδα του πατέρα της ιατρικής» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Κ. Πάντος.

Στους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου αναφέρθηκε ο γγ του και πρεσβευτής του ελληνικού Τουρισμού Α. Πολυδώρου. Η πρωτοβουλία τοποθέτησης προτομών ανοίγει νέους δρόμους και συνεργασίες με γιατρούς και ιδρύματα του εξωτερικού, ανέφερε.

Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο εργάζεται επίσης για την ένωση όλων των συλλόγων Ελλήνων γιατρών του εξωτερικού και κάτω από την ομπρέλα του θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο παγκόσμιο συνέδριο γιατρών του εξωτερικού. Επίσης, έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο η «Ιπποκρατική εβδομάδα» με αφετηρία τη Λάρισα και κατάληξη την Κω.