Τσιόδρας: Να ανασχεδιάσουμε τις δοσολογίες των εμβολίων, να μην μας καλύπτουν μόνο για 3-4 μήνες

934
Τσιόδρας για κορονοϊό: «Αδύνατο να ελεγχθεί αν δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα»

«Μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία» στο ερώτημα επιχείρησε να δώσει απάντηση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι. Το καλοκαίρι αναμένεται να μειωθεί η πίεση από τον . Αλλά αν έπρεπε να κάνουμε μια ανασκόπηση του τι κερδίσαμε, εγώ θα έλεγα να εστιάσουμε σε ποια σημεία δεν τα πήγαμε καλά και που μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον. Σίγουρα πρέπει να επενδύσουμε στην επιτήρηση της νόσου και όχι μόνο στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων. Να εστιάσουμε στην αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων και εμβολίων και στην διαχείριση του συνδρόμου Long Covid», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ανέδειξε και την ανάγκη για καλύτερα εμβόλια «που θα συνεχίσουν να μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο αλλά να μας καλύπτουν για 1-2 χρόνια και όχι για 3-4 μήνες. Χρειάζεται να ανασχεδιάσουμε τις δοσολογίες των εμβολίων», τόνισε και συμπλήρωσε πως αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι «να ενισχύσουμε τα Συστήματα Υγείας γιατί το Φθινόπωρο ο ιός θα μας θυμίσει και πάλι την παρουσία του».

Μέσα από τα λεγόμενα του ο  Σωτήρης Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναδείξει και την ανάγκη των καθαρών μηνυμάτων προς τον πολίτη. «Η επικοινωνία με τον κόσμο πρέπει να γίνεται με απλά λόγια και καθαρά μηνύματα. Η σωστή ενημέρωση πρέπει να γίνει η γέφυρα για να υπερπηδήσουμε την αμφιβολία», σημείωσε.

Προαναγγέλλουν αλλαγή στον τρόπο παρακολούθησης της πανδημίας

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης με τη σειρά του συμπλήρωσε πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού και οι επαναλοιμώξεις (3% επί του συνόλου των λοιμώξεων από τα τέλη Δεκεμβρίου) μας υποχρεώνουν να δούμε με άλλο μάτι την επιδημία. «Πρέπει να εστιάσουμε σε τρεις παράγοντες: τη σοβαρή νόσο, τις νοσηλείες και τους θανάτους και λιγότερο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων», εξήγησε.

Ενώ ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε πως στην Σκωτία από την 1η Μαΐου θα καταγράφονται πια μόνο τα σοβαρά κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία. «Αλλάζει η στάση μας απέναντι στη νόσο. Περνάμε από την απλή καταγραφή, στην εστίαση σε αυτούς που χρειάζονται άμεση θεραπευτική παρέμβαση».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θάνος Δημόπουλος λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει η εστίαση στα κρούσματα και το testing και να δοθεί βάρος στην διαχείριση της νόσου τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των ευπαθών ομάδων. «Χρειαζόμαστε συστήματα Υγείας με ενισχυμένες υποδομές, λειτουργική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χρηματοδότηση της κλινικής έρευνας, απελευθέρωση του μοντέλου απασχόλησης των γιατρών, ώστε να επιλέγουμε πλήρη ή όχι απασχόληση με τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές», πρότεινε.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η παρακολούθηση των δεικτών αλλά η προστασία των πολιτών όσο η πανδημία είναι εδώ. Αλλά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση περιορισμών. Το Φθινόπωρο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι δηλαδή να εμβολιαστούμε όταν χρειαστεί και να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας, με δέσμη μέτρων που σχεδιάζουμε αυτό το διάστημα».