Ο καθηγητής Πνευμονολογίας , Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στον προβληματισμό που υπάρχει για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις εγκυμονούσες.
Προβληματισμός για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις εγκυμονούσες
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca. Δημοσιεύτηκε μια μελέτη όπου το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό εγκύων, και οι επιπλοκές ήταν οι αναμενόμενες. Αυτή τη στιγμή έχουμε απόδειξη ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι ασφαλή για τις εγκύους. Δεν έχουμε, όμως, κάποια αντίθετη ένδειξη για το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι υπαρκτά, αλλά εξαιρετικά σπάνια. Πολλές γυναίκες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Η χρήση τους εξαπλασιάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ο κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ μικρός» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους ανθρώπους άνω των 18. Για τις εγκύους δεν είπε κανείς ότι αντενδείκνυται το εμβόλιο της AstraZeneca. Επίσης, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αναφορά κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca για τις γυναίκες που θηλάζουν. Υπάρχει απόδειξη ασφαλείας για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ενώ δεν υπάρχει απόδειξη κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ούτε και απόδειξη ασφαλείας. Αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο για τις εγκυμονούσες», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Η ΕΕ κινείται νομικά εναντίον της AstraZeneca γιατί δεν έχει δώσει τις προσυμφωνημένες δόσεις αυτή τη στιγμή. Αν η ΕΕ δε θεωρεί ότι είναι ασφαλή, γιατί κινείται νομικά εναντίον της εταιρίας που δεν τα παρέδωσε εγκαίρως; Το εμβόλιο της Pfizer φτιάχτηκε στην ΕΕ. Το εμβόλιο της AstraZeneca φτιάχτηκε κυρίως στην Οξφόρδη. Το 2022 μπορεί να έχουμε 15 εμβόλια και κλινικές μελέτες και να εμβολιαζόμαστε ανάλογα με το προφίλ του κάθε ατόμου» εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με τη στάση της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca.
Κορονοϊός: Σε ποιές περιπτώσεις μπορούν οι εμβολιασμένοι να βγάλουν τη μάσκα
Κορονοϊός: Δεύτερο θετικό δείγμα Ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα