ΥΓΕΙΑ

Ασθενείς με πολύμηνα συμπτώματα κορονοϊού έχουν αυξημένο κίνδυνο ιατρικών προβλημάτων

Η μελέτη βρήκε ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19» δεν αποτελεί μόνο μία μακρόχρονη ταλαιπωρία, αλλά ενέχει αυξημένους χρόνιους κινδύνους για την υγεία και για την επιβίωση των ασθενών, ακόμη κι εκείνων που ποτέ δεν νοσηλεύθηκαν.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασθενείς με κορονοϊό που δεν ήταν τόσο άρρωστοι για να εισαχθούν σε νοσοκομείο, αλλά εμφανίζουν συμπτώματα ακόμη και μήνες μετά κρούουν οι επιστήμονες.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε νέα έρευνα τα εν λόγω άτομα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο νέων ιατρικών προβλημάτων και θανάτου μέσα στο επόμενο εξάμηνο από την αρχική λοίμωξη, σε σχέση με όσους δεν κόλλησαν .

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζιγιάντ Αλ-Άλι του Συστήματος Υγείας Βετεράνων του Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 87.000 ασθενείς με μέση ηλικία 61 ετών (73.435 χωρίς νοσηλεία και 13.654 με νοσηλεία), που είχαν ανακάμψει από την αρχική οξεία φάση της Covid-19 αλλά συνέχιζαν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά από δύο έως έξι μήνες.

Η ανάλυση συμπέρανε ότι οι ασθενείς που είχαν περάσει πιο βαριά την Covid-19 διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπρόσθετα προβλήματα υγείας αργότερα. Μετά τις πρώτες 30 ημέρες της ασθένειας, όλοι οι ασθενείς Covid-19 -και αυτοί που δεν είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο- είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (κατά 60%), καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα (κατά 20%) να χρειαστούν πρόσθετη ιατρική βοήθεια λόγω κατοπινών προβλημάτων (αναπνευστικών, νευρολογικών, ψυχολογικών, μεταβολικών, καρδιαγγειακών, μυοσκελετικών, γαστρεντερικών κ.ά.), τα οποία δεν είχαν πριν την Covid-19, σε σχέση με όσους ανθρώπους δεν είχαν κολλήσει κορονοϊό.

Επίσης, οι πάσχοντες από μακρόχρονη Covid-19 έκαναν αυξημένη χρήση διαφόρων φαρμάκων (αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών, αναλγητικών κ.ά.). Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορισμένα από τα μετα-Covid-19 ιατρικά προβλήματα -όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και μερικά καρδιολογικά- μπορούν να γίνουν χρόνιες καταστάσεις που θα απαιτούν θεραπεία εφ’ όρου ζωής.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν σε ποιο βαθμό τα «μεθεόρτια» της Covid-19 είναι άμεσες επιπτώσεις της ίδιας της λοίμωξης, συνέπειες της φαρμακευτικής θεραπείας που οι ασθενείς είχαν πάρει για να καταπολεμήσουν την οξεία αρχική λοίμωξη, αποτέλεσμα του στρες που προκάλεσε η νόσος ή άλλων παραγόντων.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο ελληνικής καταγωγής δρ Ελευθέριος Μυλωνάκης, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν, δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι «έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με ένα μη αναγνωρισμένο σύνδρομο».

Ανθή Ιωαννίδου

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.