Δωρεάν το εμβόλιο της γρίπης και χωρίς συνταγή – Ποιοι το δικαιούνται

348

Σε άμεση ισχύ θα τεθεί το μέτρο της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία για το εμβόλιο της γρίπης για την περίοδο 2022-2023, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής προκειμένου να αγοραστεί και να γίνει. Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος όπως διευκρίνισε, οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται το εμβόλιο για τη γρίπη από τα φαρμακεία, χωρίς να έχουν επισκεφθεί γιατρό.

Η προαναγγελθείσα αυτή εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που η έξαρση της γρίπης είναι έντονη, ενώ τα κρούσματα γρίπης συνυπάρχουν με αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και RSV. Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η τριπλή επιδημία Covid-19, γρίπης, RSV λοίμωξης, το φετινό χειμώνα, όπου παρατηρούνται ανησυχητικά αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων, ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με θέμα: “Η τριπλή επιδημία, covid-19, γρίπη, RSV λοίμωξη: Υπερβολή ή πραγματικότητα;”. Στόχος της ημερίδας η ενημέρωση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, οι κατευθύνσεις που πρέπει να δοθούν στους πολίτες, οι επιβαρυντικοί παράγοντες, τα συμπτώματα, η σημασία του εμβολιασμού καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης και προφύλαξης.
Οι 3 κατηγορίες που μπορούν να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας ορίζει τις τρεις κατηγορίες του πληθυσμού που θα μπορούν να εμβολιάζονται έναντι της γρίπης δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία. Ποιους αφορά: 

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Ενήλικες που κατά δήλωσή τους έχουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς για την υγεία τους παράγοντες 
3. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Η επιδημιολογική εικόνα των αναπνευστικών λοιμώξεων

Την επιδημιολογική εικόνα των αναπνευστικών λοιμώξεων, παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. Την πρόσφατη εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παρουσίασε μικρή αύξηση 18%. Η υποπαραλλαγή ΒΑ5 είναι αυτή που κυριαρχεί στην κοινότητα. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στις νοσηλείες, ενώ σχετικά με τη σοβαρή νόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάποια μεταβολή. Σταθεροποιητική είναι η τάση και στους θανάτους.
Σχετικά με την γρίπη είπε ότι τα ποσοστά των ανθρώπων με γριπώδη συνδρομή έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά στις νεαρές ηλικίες. “Έχουμε σημαντική αύξηση σε μεγάλο ποσοστό του ποσοστού θετικότητας στη γρίπη, σε περίπου 35% των ατόμων με συμπτώματα”. Κυριαρχεί ο υπότυπος Η3Ν2.

Στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών έναντι του SARS-CoV2 και της γρίπης έδωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 22 εκατ. εμβολιασμοί έναντι της Covid-19, περίπου 8 εκατ. πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση. Άτομα άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν με δεύτερη αναμνηστική δόση είναι στο 25,6%. Η Ελλάδα σχετικά με την δεύτερη αναμνηστική δόση βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ (15η θέση), ενώ στην τρίτη αναμνηστική δόση βρίσκεται στην 4η θέση και αυτό σημαίνει ότι έχουν χαλαρώσει τα προγράμματα εμβολιασμού των ευρωπαϊκών χωρών.

Σχετικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2,5 εκατ. εμβολιασμοί, ποσοστό 24% του πληθυσμού. Στους υγειονομικούς παρατηρείται καλύτερο ποσοστό ανταπόκρισης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.