Εκπληκτικό: Πώς αποφεύγουν οι άρρωστες νυχτερίδες να κολλήσουν τις άλλες

1844

Είναι oι νυχτερίδες πολύ πιο μπροστά από μας στον τρόπο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών; Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης δεν το αποκλείουν τουλάχιστον.

Μια ομάδα ερευνητών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου και επιστημόνων από τις ΗΠΑ διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι νυχτερίδες βαμπίρ απομακρύνονται από το είδος τους όταν αισθάνονται άρρωστες. Η εξήγηση που έδωσε ο βιολόγος και πρώτος συγγραφέας της εν λόγω μελέτης, Σίμον Ρίπεργκερ θα πρέπει να μας είναι κάτι περισσότερο από γνωστή στην αρχή του δεύτερου (μερικού) lockdown (σ.σ. από τις 2 Νοεμβρίυ στη Γερμανία) για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού: «Μέσω της αποφυγής επαφών των άρρωστων νυχτερίδων με τις υγιείς ο ιός ο οποίος τις έχει προσβάλλει εξαπλώνεται πιο αργά».

Οι νυχτερίδες βαμπίρ θεωρούνται εξαιρετικά κοινωνικά ζώα. Συνήθως μοιράζονται το φαγητό τους και αλληλοφροντίζονται. Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται πολύ λιγότερο συχνά όταν οι νυχτερίδες βαμπίρ είναι άρρωστες: «Υποψιαζόμασταν ότι η τήρηση της απόστασης είναι μια φυσική αντίδραση», λέει ο Ρίπινκγερ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν αρχικά αυτήν την συμπεριφορά σε νυχτερίδες που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Ένα νέο πείραμα στη φύση επιβεβαίωσε όμως αυτήν την παρατήρηση.

Για το πείραμα, οι επιστήμονες αιχμαλώτισαν συνολικά 31 θηλυκές νυχτερίδες από μια ομάδα και μόλυναν τις μισές με μια ουσία που προκαλεί έως και 12 ώρες μια βακτηριακή λοίμωξη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν σε όλες τις νυχτερίδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν με ακρίβεια δευτερολέπτου ποιες πλησιάζουν ποιές. Και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με εκείνες που ζούσαν σε αιχμαλωσία.

Οι μολυσμένες απέφευγαν τις υγιείς. Αν και δεν μπορούν να βγούν γενικευμένα συμπεράσματα  από μια μελέτη με 31 μόνο νυχτερίδες, εν τούτοις μέσω τέτοιων τεχνολογιών μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο μέλλον για την απόκτηση νέων γνώσεων σχετικά με τα πρότυπα και τις διαδικασίες εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων. Σύμφωνα δε με τους ερευνητές, υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι κορονοϊού στις νυχτερίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ