Eπηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου η μετάλλαξη του ιού; Τι απαντούν οι ειδικοί

395
Πόσο διάστημα μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα της Covid-19

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η μετάλλαξη του ιού τον καθιστά πιο μολυσματικό, δηλαδή πιο επικίνδυνο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Άλλωστε όπως εξηγούν, ένα ο ιός μεταλλαχθεί σε μία πιο ανθεκτική μορφή, αντίστοιχα και τα εμβόλια θα τροποποιηθούν προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Αναλυτικότερα, με ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί πως οι βρετανοί ερευνητές θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων από το νέο στέλεχος του κορονοϊό.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος, παρουσιάζοντας την τοποθέτηση του Genomics UK (Cog-UK), «υπάρχει μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού;», με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό υπογράμμισε ότι «εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά», σημειώνοντας ότι αυτό άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος ανέφερε πως «αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα».

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Αγγλία: δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

Όσον αφορά το αν η μετάλλαξη του ιού θα επηρεάσει το εμβόλιο, ο κ. Γώγος ανέφερε: «Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί».

Αναφορικά με τις πτήσεις από τη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, ο κ. Γώγος πρόσθεσε ότι «Είχαμε μια γρήγορη συζήτηση χθες και σήμερα θα έχουμε μια πιο εκτεταμένη, με βάση και τα δεδομένα τα δικά μας. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική οδηγία για το τι θα κάνουμε με τον κόσμο από την Βρετανία. Τώρα, όποιος έχει έρθει από Βρετανία θα κάθεται καραντίνα 7 ημέρες, και θα γίνεται και γρήγορο τεστ 72 ώρες πριν έρθει, αλλά και αφού έρθει, σε όλους».

Από την πλευρά του, ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε πως «ο ιός είναι προγραμματισμένος να μεταλλάσσεται διαρκώς για να επιβιώσει και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Γραβάνης υπογράμμισε πως «ο ιός είναι προγραμματισμένος να μεταλλάσσεται διαρκώς για να επιβιώσει. Καμία έκπληξη. Ο επερχόμενος παγκόσμιος εμβολιασμός θα τον πιέσει ακόμη περισσότερο. Έχουν ήδη περιγραφεί χιλιάδες μεταλλάξεις του, καμία όμως δεν άλλαξε σημαντικά την βιολογική συμπεριφορά του (ικανότητα μετάδοσης η βαρύτατης προσβολής του ξενιστή).

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ….
Ο ιός είναι προγραμματισμένος να μεταλλάσσεται διαρκώς για να επιβιώσει. Καμμία έκπληξη. Ο επερχόμενος…

Δημοσιεύτηκε από Achilleas Gravanis στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

O Γιώργος Παππάς, παθολόγος ειδικός στις λοιμώξεις, τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6: «Δεν ξέρουμε που μπορεί να οφείλεται αυτή η μετάλλαξη». Φαίνεται όμως σύμφωνα με τον κ. Παπά ότι ανεβάζει τον βαθμό θετικότητας διότι είναι πιο μεταδοτικός. Βρίσκονται όμως όλα τα δεδομένα υπό διερεύνηση συμπλήρωσε χωρίς να φαίνεται ανήσυχος και ξεκαθάρισε ότι δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα του εμβολίου. Εκτίμησε, ότι μέχρι την Άνοιξη η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη για κλιματικούς λόγους με την άνοδο της θερμοκρασίας, σωστός αερισμός των κλειστών χώρων αλλά και λόγω του εμβολιασμού μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την μετάλλαξη του κορωνοϊού, είπε πως είναι πιθανόν να υπάρχει και στην Ελλάδα καθησυχάζοντας, ωστόσο τους πολίτες σημειώνοντας: «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού». Όπως σημείωσε: «οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία», δήλωσε.

Αθ. Εξαδάκτυλος: Δεν αποκλείεται να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο

Για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και το εμβόλιο, το οποίο δεν απέκλεισε να γίνει μόνιμο κομμάτι της ζωής μας μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμα βρίσκονται υπό εξέταση τα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι «τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι. Υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από τις αρχές της Βρετανίας, καθώς από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού δε συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της. Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης»,

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, δήλωσε ότι «τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους. «Η τεχνολογία που ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ακολουθούν άλλη τεχνολογία από αυτή του εμβολίου της γρίπης και είναι τέτοια που καλύπτει τις μικρές μεταλλάξεις. Δε χρειάζεται να πάμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιάζεται για τον κορονοϊό κάθε χρόνο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από το πόση θα είναι η ανοσία που δίνει το εμβόλιο, καθώς ακόμα δεν έχει αποδειχτεί, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που νόσησαν δεν έχουν καν συμπληρώσει 12 μήνες. Ωστόσο, δεν το απέκλεισε.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείσει τα σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ότι «όταν στην πρώτη φάση οι χώρες που έκλεισαν τα σύνορα στην Κίνα είχαν πολύ μεγάλη διάδοση και αυτές που δεν τα έκλεισαν κι έλεγχαν τους ταξιδιώτες δεν είχαν μεγάλη διάδοση».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι με το δεύτερο κύμα κορονοϊού δεν έχουμε τελειώσει. «Το δεύτερο κύμα είναι εδώ, φουσκωμένο και περιμένουμε να το δούμε να κάμπτεται. Γιατί έχουμε δει μεν τους ανθρώπους που ανιχνεύονται θετικοί να μειώνονται, αλλά όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι διψήφιος θα πάρουμε ανάσα. Μετά τις γιορτές μπορεί να είναι μειωμένος ο αριθμός τους».