Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερες από πέντε ώρες στο κινητό τους καθημερινά, ήταν πιθανότερο να διατρέφονται με ανθυγιεινό τρόπο, σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους αφιέρωναν λιγότερες από δύο ώρες τη μέρα στο smartphone τους.
Ακόμη και η μέτρια χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της διατροφής και το σωματικό βάρος των εφήβων, σύμφωνα με μια μεγάλη νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη.
Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει μέσα στη μέρα ένας έφηβος στο κινητό, στο smartphone του, τόσο περισσότερο ρέπει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Χάνα Οχ του Πανεπιστημίου της Κορέας, που έκαναν τη σχετική διαδικτυακή παρουσίαση στο διεθνές συνέδριο για θέματα επιστήμης της διατροφής “Nutrition 2021 Live Online”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 53.000 εφήβους 12 έως 18 ετών. Η μελέτη συσχέτισε τις υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές (π.χ. κατανάλωση φρούτων και λαχανικών), καθώς και τις ανθυγιεινές (παράλειψη πρωινού, κατανάλωση «φαστ φουντ», τηγανητών, ποτών με ζάχαρη κ.α.), με το χρόνο ημερήσιας χρήσης του κινητού τηλεφώνου.
Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερες από πέντε ώρες στο κινητό τους καθημερινά, ήταν πιθανότερο να διατρέφονται με ανθυγιεινό τρόπο, σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους αφιέρωναν λιγότερες από δύο ώρες τη μέρα στο smartphone τους.
«Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους, λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με τις επιπτώσεις του χρόνου μπροστά από μια οθόνη smartphone πάνω στη διατροφή και στην παχυσαρκία. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τόσο ο χρόνος χρήσης του έξυπνου κινητού τηλεφώνου όσο και το είδος του περιεχομένου που βλέπει ο έφηβος σε αυτό, μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή και την παχυσαρκία στους εφήβους», δήλωσε η Οχ.
Η παχυσαρκία τείνει να αυξηθεί σε πολλές χώρες. Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι και ως ενήλικες, αντιμετωπίζοντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.
Οι αιτίες για τη συσχέτιση κινητού τηλεφώνου-διατροφής, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ποικίλες, όπως: το επιθετικό και παραπλανητικό ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων, η «αφηρημένη» κατανάλωση τροφίμων κατά τη χρήση του κινητού, ο ανεπαρκής ύπνος, η ελλιπής σωματική άσκηση κ.α. Από την άλλη, επεσήμαναν ότι τα smartphones μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η υγεία των εφήβων, για παράδειγμα μέσω ψηφιακών εφαρμογών (apps) που βοηθούν στην παρακολούθηση της σωστής διατροφής.
Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…
Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…
Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…
Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…
Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…
Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…
This website uses cookies.