Γιατί ακόμη και η τακτική άσκηση δεν εξαλείφει πλήρως τους κινδύνους από την καθιστική ζωή

11

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology (JACC) και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι ακόμη και όσοι ασκούνται τακτικά δεν απαλλάσσονται από τον αυξημένο κίνδυνο και καρδιαγγειακού θανάτου, όταν περνούν περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα σε καθιστική δραστηριότητα.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 90.000 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία τα 62 έτη, που συμμετείχαν στη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Οι συμμετέχοντες φορούσαν επιταχυνσιόμετρο στον καρπό για επτά ημέρες, καταγράφοντας τη φυσική τους δραστηριότητα. Ο μέσος χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς υπολογίστηκε στις 9,4 ώρες ημερησίως.

Μετά από οκτώ χρόνια παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι όσοι περνούσαν περισσότερες από 10,6 ώρες καθημερινά σε καθιστική συμπεριφορά είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακού θανάτου. Αντίθετα, οι κίνδυνοι κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου παρουσίασαν σταθερή αύξηση με την πάροδο του χρόνου, χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Η άσκηση μετριάζει, αλλά δεν εξαλείφει τους κινδύνους

Η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τις οδηγίες για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ωστόσο, η επίδραση της καθιστικής ζωής στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και θνησιμότητας παρέμενε αισθητή.
Μικρές αλλαγές, σημαντικά οφέλη

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της μείωσης του καθιστικού χρόνου. Ακόμη και η αντικατάσταση 30 λεπτών ημερήσιας καθιστικής συμπεριφοράς με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τους κινδύνους. Ειδικότερα:

Μέτρια ή έντονη δραστηριότητα μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 15% και καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 10%.
Ελαφριά δραστηριότητα οδήγησε σε μείωση 6% και 9%, αντίστοιχα.

Περιορισμοί της μελέτης

Παρά τα σημαντικά ευρήματα, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, τα επιταχυνσιόμετρα που χρησιμοποιήθηκαν δεν μπορούν πάντα να διακρίνουν με ακρίβεια τη στάση του σώματος, κάτι που ενδέχεται να οδήγησε σε λανθασμένη κατηγοριοποίηση ορισμένων δραστηριοτήτων.

Η καθιστική ζωή παραμένει σοβαρός κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία, ακόμη και για όσους ασκούνται. Ωστόσο, μικρές καθημερινές αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.