ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Υπάρχει διαφορά στο ιικό φορτίο ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων;

Η μελέτη των ιικών φορτίων καθενός ατόμου δεν βρήκε κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο μέσο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων και των .

Δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά στο ιικό φορτίο της παραλλαγής Δέλτα του μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων που έχουν μολυνθεί από τον ιό ούτε μεταξύ των συμπτωματικών και των ασυμπτωματικών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Μίτσελμορ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια «Ντέιβις», οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για 869 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό και από τους οποίους οι 632 ήταν ασυμπτωματικοί. Οι περισσότεροι είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Δέλτα του ιού.

Η μελέτη των ιικών φορτίων καθενός ατόμου δεν βρήκε κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο μέσο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων ούτε ανάμεσα σε εκείνους με συμπτώματα και χωρίς συμπτώματα ούτε με βάση άλλα κριτήρια (ηλικία, φύλο, είδος εμβολίου). Περίπου ένας στους πέντε (20%) εμβολιασμένους θετικούς στον κορωνοϊό βρέθηκε με υψηλό ιικό φορτίο και, από αυτούς, ο ένας στους τρεις ήταν ασυμπτωματικός. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών, άρα ήταν πιθανώς μεταδοτικά, κάτι που, κατά τους ερευνητές, δικαιολογεί τη διενέργεια τεστ στους μαθητές.

«Η μελέτη μας δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα», τόνισε ο Μίτσελμορ, διευκρινίζοντας ότι η μετάδοση του κορωνοϊού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όχι μόνο από το ιικό φορτίο ή από το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί. «Δεν είναι πάντως σωστό να υποθέτει κάποιος ότι, επειδή έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί να μολυνθεί ο ίδιος ή να μολύνει άλλους, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικός», πρόσθεσε.

Όπως έχουν δείξει κι άλλες μελέτες, τα Covid-19 μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης ακόμη και των άλλων με τους οποίους έρχεται σε επαφή ένας εμβολιασμένος, όμως υπάρχει πάντα πιθανότητα ο τελευταίος είτε να μολυνθεί από τον κορωνοϊό (οι λεγόμενες λοιμώξεις breakthrough) είτε και να τον μεταδώσει σε τρίτους. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, μολονότι ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη προστασία, αν ληφθεί υπόψη το όχι αμελητέο ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων breakthrough μεταξύ των εμβολιασμένων, θα πρέπει πιθανώς και οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να φοράνε μάσκα σε ορισμένους χώρους και να τηρούν άλλα μέτρα προφύλαξης, κάτι που αφορά κυρίως τους άλλους, που είναι ανεμβολίαστοι.

Ανθή Ιωαννίδου

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.