Μέχρι πότε θα πρέπει να περιμένουμε για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού;
Η ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και Biontech, οι οποίες εργάζονται από κοινού στην παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, πως το σκεύασμά τους είναι αποτελεσματικό κατά 90% τουλάχιστον, έδωσε ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας, ενώ ώθησε και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σε ράλι ανόδου.
«Το εμβόλιο Pfizer είναι για την άνοιξη»
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και το OPEN TV για τα νέα αυτά. ο κ. Γ. Παυλάκης, ερευνητής, τόνισε πως «το εμβόλιο είναι για την άνοιξη» και πως τον χειμώνα θα τον περάσουμε με τα υπάρχοντα μέτρα, όπως το lockdown. Όσον αφορά στην Pfizer, σημείωσε πως είναι μια εταιρεία που δεν έχει συνάψει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει πάρει λεφτά από κράτη της Ε.Ε., όπως άλλες εταιρείες. Επιπλέον, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως η νέα τεχνολογία των γενετικών εμβολίων είναι ασφαλής, δεν επηρεάζει το γενετικό μας υλικό και πως τα γενετικά εμβόλια είναι από τα πιο γρήγορα. Τέλος, σημείωσε πως στην κούρσα για την παρασκευή εμβολίου υπάρχουν, μέχρι στιγμής, πάνω από 7 σκευάσματα.
Παράλληλα, ο καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας, Δ. Κούβελας, τόνισε: «Έχει όντως τελειώσει η ανακάλυψη, το αποτέλεσμα είναι τελειωτικό μάλλον. Τέλος Φεβρουαρίου περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Επίσης, σημείωσε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε μαζικούς εμβολιασμούς πριν από το καλοκαίρι, ενώ σημείωσε πως η πρώτη ομάδα που εμβολιάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι υγειονομικοί, ενώ εξήρε την Pfizer και τον Αλβέρτο Μπουρλά, για το γεγονός πως επένδυσε τα λεφτά της εταιρείας στην έρευνα για το εμβόλιο και δεν χρησιμοποίησε λεφτά κρατών.
Μόσιαλος: Αρχές Ιανουαρίου το εμβόλιο στην Ελλάδα
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για εντυπωσιακά νέα σχολιάζοντας τις εξελίξεις για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα το εμβόλιο αναμένεται αρχές Ιανουαρίου.
«Το 90% αποτελεσματικότητα είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%» είπε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας όμως ότι δεν ξέρουμε αν αυτό το εμβόλιο της Pfizer θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στις βαριές περιπτώσεις. Ανέφερε δε ότι θα μάθουμε τα δεδομένα πριν το τέλος της χρονιάς οπότε και η Pfizer θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα.
Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει επίσης να δούμε πόση διάρκεια θα έχει η ανοσία από το εμβόλιο κι αν εκτός από το να μας προστατεύει, θα εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορονοϊό.
Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα, ανέφερε ότι πιστεύει πως στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες. «Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.
Τέλος, τόνισε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca, ενώ μιλώντας για το δεύτερο γενικό lockdown που ισχύει σε όλη τη χώρα είπε ότι την αποτελεσματικότητα του θα την κρίνει η μείωση στην πίεση του ΕΣΥ.
Τι ανακοίνωσαν Pfizer – Biontech
Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech ενάντια στον κορονοϊό είναι κατά 90% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, από τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα, σε δοκιμές ευρείας κλίμακας, για το εμβόλιο των δύο εταιρειών, το οποίο δοκιμάστηκε σε 43.500 ανθρώπους και 6 χώρες.
Τα δεδομένα αυτά φέρνουν κάτι παραπάνω από αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν δηλώσει πως θα ενέκριναν κάποιο εμβόλιο που θα ήταν τουλάχιστον κατά 50% αποτελεσματικό ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες.
«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. Η πρώτη φάση των αποτελεσμάτων από το στάδιο δοκιμών 3 του εμβολίου μας παρέχει ενδείξεις ότι το σκεύασμά μας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση Covid στον οργανισμό», δήλωσε σχετικά ο δρ. Albert Bourla, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της εταιρείας Pfizer.
«Πλησιάζουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμά μας για την ανάπτυξη εμβολίων, σε μια περίοδο που ο κόσμος το χρειάζεται όσο ποτέ με τα επίπεδα μολύνσεων να σπάνε ρεκόρ, τα νοσοκομεία να φτάνουν στα όριά τους και τις οικονομίες να δίνουν μάχη για να ξανανοίξουν», συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο Ugur Sahin, ένας εκ των ιδρυτών της BioNTech, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «ορόσημο».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δύο εταιρειών, θα καταθέσουν αίτηση για έκτακτη έγκριση του σκευάσματος έως το τέλος του Νοεμβρίου. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν κατασκευαστεί τόσες δόσεις ώστε να παράσχουν ανοσία σε 15 – 20 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με στελέχη της Pfizer.