ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Δείξτε την…κόρη του ματιού σας και βρείτε πόσο έξυπνοι είστε

Η κόρη του ανθρώπινου ματιού ποικίλει από περίπου δύο έως οκτώ χιλιοστά και περιβάλλεται από την ίριδα, η οποία ελέγχει το μέγεθος της κόρης και δίνει το διαφορετικό χρώμα στα των ανθρώπων. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν μικρότερη κόρη.

Έχει ειπωθεί ότι τα μάτια είναι το παράθυρο στην ψυχή, αλλά φαίνεται πως αυτό ισχύει επίσης για τον εγκέφαλο και το νου. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερες κόρες στα μάτια τους, είναι γενικά πιο έξυπνοι σε σχέση με όσους έχουν μικρές κόρες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που συσχετίζει το μέγεθος της κόρης με τη νοημοσύνη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Cognition, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» και το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Scientific American, μελέτησαν 500 ανθρώπους 18 έως 35 ετών από την Ατλάντα, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ νοημοσύνης. Στη συνέχεια οι επιδόσεις τους συσχετίσθηκαν με το μέσο μέγεθος της κόρης των ματιών τους (το οποίο αυξομειώνεται μέσα στη μέρα ανάλογα με το εξωτερικό φως).

Η κόρη του ανθρώπινου ματιού ποικίλει από περίπου δύο έως οκτώ χιλιοστά και περιβάλλεται από την ίριδα, η οποία ελέγχει το μέγεθος της κόρης και δίνει το διαφορετικό χρώμα στα μάτια των ανθρώπων. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν μικρότερη κόρη.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγαλύτερη κόρη, ανεξαρτήτως ηλικίας, είχαν καλύτερες επιδόσεις κατά μέσο όρο στα τεστ προσοχής, μνήμης, και λογικής. Παραμένει ασαφές γιατί η κόρη του ματιού σχετίζεται με τις γνωστικές-νοητικές ικανότητες, αλλά πιθανώς το μεγαλύτερο μέγεθος επηρεάζει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η βασική λειτουργία της κόρης είναι να επιτρέπει στο φως να εισέρχεται στο μάτι και μετά να εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή

Το μαύρο χρώμα της κόρης οφείλεται στο ότι το φως τη διαπερνά και μετά απορροφάται από τον αμφιβληστροειδή, συνεπώς δεν αντανακλάται καθόλου φως προς τα έξω. Το μέγεθος της κόρης και η αυξομείωση της, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού στο περιβάλλον (διαστέλλεται όταν το φως είναι λίγο και συστέλλεται όταν το φως είναι έντονο) ελέγχεται από τους μυς της ίριδας.

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η σχέση της μεγάλης κόρης με μεγαλύτερη «ρέουσα» νοημοσύνη (ικανότητα επίλυσης νέων προβλημάτων), καλύτερη εργαζόμενη μνήμη (ικανότητα συγκράτησης πληροφοριών για ένα χρονικό διάστημα) και μεγαλύτερη ικανότητα εστίασης της προσοχής ισχύει εφόσον δεν υπάρχει πολύ έντονος φωτισμός.

Ανθή Ιωαννίδου

Recent Posts

Εμβόλιο γρίπης: Πότε γίνεται το 2024 με ή χωρίς συνταγογράφηση

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τις πρώτες παρτίδες να έχουν ήδη…

2 μήνες ago

Γεωργιάδης: «Εντός στόχων το clawback – Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα σε retail, νοσοκομειακά και ΦΥΚ»

Αισιόδοξος για την πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών του φαρμάκου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,…

2 μήνες ago

ΕΟΔΥ: «Καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Οι οδηγίες για τους πολίτες

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς συνολικά στην Ελλάδα…

4 μήνες ago

Συναγερμός του ECDC για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τον ιό και πόσο πρέπει να…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι – Έως πότε θα διαρκέσει

Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται…

4 μήνες ago

Κορωνοϊός – FLiRT: Τι είναι και πόσο εύκολα μεταδίδονται τα νέα στελέχη

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παράλληλα με τις συνεχείς μεταλάξεις…

5 μήνες ago

This website uses cookies.